Elsbeth Slippens-Heuver is in januari 2020 gestart met de oprichting van het platform Shit or Shine als aanvulling op haar werk als leefstijl- en vitaliteitscoach. Met veel plezier staat zij in het leven, waar zorgzaamheid en betrokkenheid als een rode draad doorheen lopen. Ze schrijft voor ons op het Lovelife platform over kanker. Deze keer gaat het over hoe je darmen je helpen met je gezondheid.
Darmen zijn je tweede brein. De darmen en hersenen zijn met elkaar verbonden. Dat is waar, maar er is nog veel meer.
De darmen zijn belangrijk bij de spijsvertering en de opname van voldoende voedingsstoffen. Ook vormt het een barrière tegen toxische stoffen en bacteriën die het lichaam ziek kunnen maken.
Darmen zorgen voor bescherming van het lichaam. Darmen kun je vatbaarheid vergroten en verkleinen. En zo is er nog veel meer over darmen te vertellen. De darmen worden steeds belangrijker ter preventie maar zeker ook bij herstel.
Als leefstijl- vitaliteitscoach heb ik mij gespecialiseerd in darmen. Sinds kort heb ik de opleiding darmtherapie specialist afgerond. In mijn praktijk krijg ik steeds meer mensen met klachten waar ze maar niet vanaf komen en mensen met chronische darmaandoeningen die dit graag in een rustig vaarwater willen brengen. Naast dat je graag van je darmklachten af wilt, helpt de gezondheid van je darmen je ook om fitter en fijner te leven.
Van mond tot kont is de buitenwereld
In principe is het hele spijsverteringskanaal (mond naar slokdarm naar maag en darmen tot ontlasting) de buitenzijde van je lichaam. Het is een open kanaal waar het lichaam de goede stoffen uit moet halen en de slechte moet laten zitten om in de ontlasting te laten verdwijnen. Je lichaam is er eigenlijk omheen gebouwd. Heb je problemen met een van de onderdelen van het spijsverteringskanaal dan kan het zijn dat er ook slechte stoffen in je lichaam worden opgenomen en niet via de ontlasting eruit gaan. Hiervoor heb je bijvoorbeeld voldoende maagzuur nodig om de bacterien te doden. Maar ook heb je een goede afweer nodig die ervoor zorgt dat die slechte stoffen gebonden worden en verwijderd worden. Ook heb je een gezonde darmflora nodig zodat er veel ruimte is voor de goede bacterien en er bijna geen plek is voor de slechte bacterien. Ook mag je darm niet lekken of te doorlaatbaar zijn waardoor slechte stoffen door kunnen dringen het lichaam in en in de bloedbaan terecht komen.
Je slijmvliezen worden ook beïnvloed door je spijsverteringskanaal
Een schimmel tussen je tenen, infectie aan het oog, een koortslip, eczeem, vaginale infectie, etc. Allemaal plekken waar je slijmvliezen goed moeten werken om dit te voorkomen. Je huid en alle “natte plekken” behoren tot die slijmvliesafweer. En die wordt aangestuurd door de darm.
Je darm is het grootste contactorgaan waar zich de meeste afweer bevindt. Het is groter dan je huid. 70% van die afweer / weerstand wordt bepaald in je buik. En de goede bacterien in je darm prikkelen je slijmvliesafweer. Die afweer verpakt de ziekteverwekker / slechte stof en gaan dan met de ontlasting mee naar buiten. De afweer in de darmen is de basis voor alle afweer in het lichaam. Gaat het niet goed in je darmen dan heeft dat meteen gevolgen voor de afweer van je huid en andere slijmvliezen. Dus zorg goed voor je darmen
Lekkende darm
Een lekkende darm betekent dat de darm meer doorlaat is dan het zou moeten doorlaten. De darmwand bestaat uit gaatjes die met elastiekjes bij elkaar worden gehouden. Die elastiekjes zijn eiwitten. Als het elastiekje slapper wordt dan wordt het gaatje groter en dan kunnen naast de goede ook de slechte stoffen doordringen in het lichaam. Dan lekt je darm de verkeerde stoffen je lichaam in. Een lekkende darm kan je oplossen of voorkomen door te zorgen voor een gezonde darmflora en een goede afweer.
Darmen na kanker
Afhankelijk van de kankerbehandelingen die je hebt ondergaan kan de darmflora en dus ook de afweer verminderd zijn. Chemotherapie kan inwerken op de cellen van je maag en je darmen bijvoorbeeld. Vermoeidheid, grotere vatbaarheid voor infecties en een chemobrein zijn onder andere gerelateerd aan je darmen. En daar kun je wat aan doen.
Check je darmen
Je kan een ontlastingsonderzoek laten doen om te kijken hoe het zit met de goede en slechte bacteriën, de gisten, schimmels, wel of geen lekkende darm, ziekmakende factoren, ontstekingswaardes en je afweer. Dat kan helaas niet via de huisarts maar daarvoor kun je terecht bij speciale darmtherapeuten. In mijn praktijk werk ik met een online intake om te bepalen welke onderzoeken voor jou interessant zijn zodat je heel gericht onderzoek laat doen. Het zou zonde zijn om zomaar van alles te onderzoeken, er is zoveel mogelijk, want daar hangt ook een prijskaartje aan.
Of start met voeding
Er is ook voeding die gezond is voor je darmen. En dat leidt vaak tot meer energie en minder andere klachten.
- Kauw je maaltijden goed
- Vermijd snelle suikers en light producten
- Eet veel vezels
- Zorg voor omega 3 in je voeding (vette vis, walnoten, etc) beperk omega 6 in je voeding (denk aan pakjes, zakjes, chips, etc),
- Beperk rood vlees
- Varieer goed met je eten
- Eet vooral vers en gezond, zoals veel groente en wat fruit
- Eet gefermenteerde producten zoals zuurkool en yoghurt
- Eet kruiden, specerijen, zaden en pitten
- Drink genoeg water en kruidenthee, 1- 1,5 liter per dag
- Enne, … vermijd stress
- Enne, … slik zo min mogelijk antibiotica of combineer het door 2 uur na de antibiotica een probioticum te slikken.
Gezonde darmen hebben is een verademing
Als je darmen door de behandelingen flink zijn aangepakt en je gaat ermee aan de slag om ze weer gezonder te krijgen dan ga je dat echt merken. De darmen staan in verbinding met je lichaam, je afweer en je hersenen. Voorbeelden van wat je kan merken als je darmen weer in balans zijn?
- meer verlichting in je hoofd, de druk of de wazigheid neemt af
- minder stemmingswisselingen
- minder energieschommelingen, oftewel meer energie
- minder vatbaar voor ontstekingen en daardoor vaak minder gebruik van antibiotica
- een stoelgang die weer hetzelfde wordt als voor de diagnose
- het opgeblazen gevoel verdwijnt
- de winderigheid verdwijnt
- je gevoel en je gedrag worden positief beïnvloed