De Leefstijl Column #2 Preventie

Zoals je eerder misschien al hebt gelezen in het duo-interview met Stefanie van Rootselaar, is Elsbeth Slippens-Heuver in januari 2020 gestart met de oprichting van het platform Shit or Shine als aanvulling op haar werk als leefstijl- en vitaliteitscoach. Met veel plezier staat zij in het leven, waar zorgzaamheid en betrokkenheid als een rode draad doorheen lopen. De komende periode gaat zij voor het LoveLife platform een column schrijven over leefstijl. Deze keer gaat het over preventie.

Preventie
Als je volgens de Westerse leef gedachtes bent grootgebracht dan herken je vast wel iets uit onderstaand lijstje:

 1. Ontbijten moet en is belangrijk
 2. Iedere dag vlees
 3. Een snoepje als beloning
 4. Snoep of chips als traktatie
 5. Alcohol hoort bij gezelligheid
 6. Suiker is standaard
 7. Guilty pleasures zijn zoet of hartig
 8. Lang leve de frituur
 9. Fast Food minimal 1x per week
 10. Lekker bruin worden op vakantie
 11. Eerst eten dan bewegen
 12. …….

Vroeger stonden de bakjes met sigaretten tijdens de feestjes op tafel. Dat is niet meer zo, want men heeft ontdekt dat roken erg schadelijk is voor je lichaam. Je kent het wel, de teksten op de pakjes: ‘Roken is dodelijk’. Ik ben benieuwd of daar in de toekomst nog bijkomen: ‘Alcohol is dodelijk’, ‘suiker is dodelijk’ en ‘zitten is dodelijk’.

Voor de eerste twee uitspraken zal de industrie zeker een stokje steken. Ook de tabaksindustrie is dat lange tijd gelukt, maar gelukkig zijn het de uitingen en de prijzen die er nu toch voor zorgen dat er aandacht voor is en er steeds minder mensen roken. Als dit ook gebeurt met andere ongezonde producten, dan zien we over tig jaar dat groenten en fruit vele malen goedkoper zijn dan snoep, koek en chips. En dat alcohol veel duurder is dan alcoholvrij. Een gezonde leefstijl wordt op die manier als het ware afgedwongen.

De grote vraag is wat jij nu al kan doen om het risico op kanker zo laag mogelijk te houden door middel van je leefstijl. Vanuit het wereld kankeronderzoek fonds wordt daar veel onderzoek naar gedaan en naar aanleiding daarvan worden er richtlijnen geformuleerd. Graag deel ik deze richtlijnen met je zodat je een overzicht hebt, waarna je in de volgende blogs wat meer informatie krijgt over deze verschillende richtlijnen.

Dus doe er je voordeel mee. Steek je kop niet langer in het zand en ga voor preventie.

WAT ZIJN DE BASISREGELS?

 1. Ga voor een gezond gewicht en blijf op dit gezonde gewicht.
 2. Beweeg meer en zit minder.
 3. Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten.
 4. Eet zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel waar veel vet, zetmeel of suiker in zit.
 5. Beperk het eten van rood en bewerkt vlees.
 6. Drink zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers.
 7. Drink zo min mogelijk alcohol.
 8. Gebruik geen voedingssupplementen voor de preventie van kanker.
 9. Voor moeders: geef je kind borstvoeding als dat mogelijk is.
 10. Na de diagnose kanker, volg zoveel mogelijk deze aanbevelingen.
 11. Niet roken.
 12. Voorkom blootstelling aan tabak en te veel zon.

Lees hier de andere Columns van Elsbeth:
Column #1 Kansen en risico’s

Last modified: 31 augustus 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *