Boek: Alles Mens – Als kanker je partner treft, van Manon Rouwette

Lifestyle, Podcasts & Boeken

We interviewden Manon Rouwette-Janssen, schrijfster van het boek ‘Alles Mens’ en samen met haar man heeft ze 3 kinderen Julie (9), Beau (12) en Luc (14). Ze werkt al zo’n 25 jaar als bedrijfsjurist in het internationaal bedrijfsleven en begeleidt daarnaast anderen als coach in ingrijpende, persoonlijke situaties, die vaak ook impact hebben op hun loopbaan.

Het Boek: Alles Mens; Als kanker je partner treft
In 2003 kreeg Manon haar man te horen dat hij kanker had, galwegkanker, inoperabel en onbehandelbaar. In Nederland kon hij niet worden geholpen en hij zou nog slechts een paar maanden te leven hebben. Uiteindelijk zijn ze via via in het buitenland bij een top-chirurg terecht gekomen die hem opereerde en hem een nieuw leven gegeven heeft. Manon: “In het boek kijk ik terug vanuit het heden naar die tijd en neem ik de lezer als het ware mee op reis door die zware periode en de impact ervan op ons leven.” Bovendien heeft Manon er een aantal boodschappen in verwerkt, inzichten die ze samen in en door die periode hebben opgedaan.

Lessen en inzichten
Er zijn verschillende lessen en inzichten in het boek terug te lezen. Manon: “Een van de lessen die terugkomt in het boek is; leg je niet meteen neer bij een oordeel van een arts, het kan echt lonen verder te kijken al is dat in het buitenland. Als je dat zelf niet kan, zoek dan iemand die je daarbij wil helpen, die de medische gegevens kan filteren en zorg dat je uiteindelijk bij een arts terecht komt waar je echt een goed gevoel bij hebt.”

Een ander inzicht is dat je zelf ook een en ander kan doen ondertussen, denk daarbij aan de kracht van de juiste voeding en beweging. Manon: “En misschien kan je proberen te achterhalen of de kanker een boodschap zou kunnen hebben voor je, een ervaring die je misschien nog te verwerken hebt, dat kan zelfs een trauma zijn waar je niet bewust van bent maar dat generaties doorwerkt.” 

Een laatste les is dat je de impact niet moet onderschatten. Niet alleen voor de kankerpatiënt zelf, maar ook voor de naasten. Manon is ervan overtuigd dat er altijd mensen zullen zijn die je willen helpen. Verbinding -met jezelf, je naasten en je omgeving- is dan ook essentieel. Manon: “Het leven is tot slot zo mooi en kostbaar, het verdient het om er volledig voor te gaan, om te worden omarmd. Je bent daarbij sterker dan je zelf ooit van te voren voor mogelijk zou hebben kunnen houden.” 

Schrijven
Vrij snel na de operatie in het buitenland besloot Manon om er een boek over te schrijven. Ze vond het ongelooflijk dat ze in Nederland niets voor haar man konden betekenen, terwijl nog geen 100 km verderop ze dat wel konden en er vanuit Nederland niet doorverwezen werd. Manon: “Ik had echt het gevoel: ‘Mensen moeten dit weten!’ Het heeft echter de nodige jaren geduurd voor ik er klaar voor was om het op papier te zetten. Eerst was het te vers, daarna mochten we als wonder boven wonder nog drie prachtige kinderen ontvangen en was ik met andere dingen bezig en nu de kinderen wat groter zijn, kreeg ik steeds sterker het gevoel dat ons verhaal naar buiten moest, op papier moest komen.” Er zijn de afgelopen jaren veel mensen naar Manon en haar man toegekomen om te horen over hun ongelooflijke verhaal. Ze konden er hoop en kracht uit putten, waardoor Manon besloot dat het vastgelegd moest worden om nog meer mensen te kunnen helpen. Manon: “Het feit dat iemand anders zijn ervaringen gedeeld heeft, heeft immers mijn man zijn leven gered!”

Delen is helen’
Het schrijven van het boek heeft Manon geholpen in de verwerking. Daarnaast heeft ze tijdens het schrijven ook veel inzichten gekregen. Het voelde voor haar heel bevrijdend, omdat sommige zinnen in het boek al jaren door haar hoofd spookten en opgeschreven wilden worden. Er zijn ook al veel mooie reacties op het boek. Manon: “Lezers zeggen voornamelijk dat het een heel waardevol, prachtig boek is, dat indringend geschreven is en mensen raakt.”

Volg je eigen pad
Het motto van Manon, wat ze in het boek ook aan haar kinderen opdraagt is: ‘Volg je eigen pad, luister naar jouw gevoel en bepaal zelf je kijk op de wereld, onafhankelijk en zelfstandig, in verbinding met jezelf en je omgeving.

Love Life, Fight cancer
Manon werd door Fight Cancer Night benaderd om in 2022 deze bijzondere avond te openen, met een uitleg over de aanleiding van haar boek. Manon: “Bij het bekijken van de informatie zag ik meer informatie over Fight Cancer. Ik zag dat Fight Cancer zich richt op mensen precies in de levensfase waarin wij ons destijds bevonden en juist in die fase heeft een dergelijke diagnose een mega impact. Je bent je leven aan het opbouwen, aan het groeien/ontwikkelen en dan -terwijl de rest van de mensen om je heen doorgaan in die fase- stagneert dat ineens allemaal als je de diagnose kanker krijgt. Juist daarom vind ik de stichting zo belangrijk, waarbij ik de slogan ‘Love Live’ ook helemaal onderschrijf. Het is niets voor niets dat we zo dankbaar zijn het leven te hebben mogen doorgeven. Het leven volledig omarmen betekent ook het leven doorgeven en er zorgvuldig, bewust mee omgaan. We hebben daarin een verantwoordelijkheid naar onszelf maar ook naar onze kinderen en dan heb ik het over goede voeding, lifestyle maar ook milieu, klimaat, gezondheidszorg. Laten we samen het belang van een goede gezondheid voorop stellen en daar meer onze maatschappij op inrichten. Dat verdienen we op allerlei manieren terug.”

Het Boek: Alles Mens; Als kanker je partner treft, van OVER leven naar VOOR leven is te koop via de website van Manon: www.allesmens.nl

Last modified: 17 december 2021

One Reply to “Boek: Alles Mens – Als kanker je partner treft, van Manon Rouwette”

  1. Bertie Kerckhoffs schreef:

    Manon, ik ken je niet persoonlijk maar wel je moeder. Door haar werd ik gewezen op je boek. Ik had geen idee wat jullie doorgemaakt hebben maar jij bent een sterke vrouw!
    Geniet verder van je leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *