Krachtig herstel: hoe beweging vrouwen met borstkanker een beter leven biedt

Body & Mind, Lifestyle, Nieuws

Vrouwen die fietsen

Elsbeth Slippens-Heuver is in januari 2020 gestart met de oprichting van het platform Shit or Shine als aanvulling op haar werk als leefstijl- en vitaliteitscoach. Met veel plezier staat zij in het leven, waar zorgzaamheid en betrokkenheid als een rode draad doorheen lopen. De komende periode gaat zij voor het LoveLife platform een column schrijven over leefstijl. Deze keer gaat het over preventie van kanker.

Op 7 december 2022 is er een uitgebreide analyse gepubliceerd (JNCI Cancer Spectrum, Volume 6, Issue 6, December 2022) waarin sterk bewijs is dat lichamelijke activiteit de kwaliteit van leven kan verbeteren na de diagnose van borstkanker. En dat is fijn, want na de behandeling ben je lichamelijk vaak nog slechter dan voor de diagnose. Het zo goed mogelijk herstellen is fijn, zodat het leven wat aangenamer wordt. Dat geldt voor je lichaam, maar zeker ook voor je geest. 

Meer bewegen in deze analyse was gericht op de periode na de primaire behandeling, dus de fase van herstel. En uit deze analyse kwam dat je op emotioneel vlak en op lichamelijk vlak kon verbeteren, wat de kwaliteit van leven ten goede komt. Het bijzondere is dat het hier om een groot aantal borstkankerpatiënten gaat, 14.554 uit 79 onderzoeken. 

In 2020 was borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker en de belangrijkste doodsoorzaak door kanker bij vrouwen wereldwijd, met naar schatting 2,3 miljoen diagnoses en 700.000 sterfgevallen. Eind 2020 waren er wereldwijd 7,8 miljoen vrouwen die minstens 5 jaar na de diagnose borstkanker hadden overleefd.

Vrouwen leven langer na de diagnose borstkanker dan ooit tevoren, dankzij eerdere opsporing en verbeterde behandeling. Het is van cruciaal belang dat je langer kan leven, maar ook dat je een goede levenskwaliteit hebt. En daar kun je dus iets aan doen. Bewegen is daar 1 vorm van, naast voeding, stress en slaap. 

Meer bewegen

Meer bewegen is een breed begrip en er wordt dan nog meer onderzoek gedaan naar welke vormen van bewegen, hoeveel en op welk moment bewegen het grootste effect hebben. Dat zal toekomstig onderzoek uitwijzen. Belangrijk is wel om de richtlijnen te volgen die gelden in Nederland als het gaat om lichaamsbeweging.

Volgens de WHO moeten volwassenen ten minste 150-300 minuten aan matige intensiteit aërobe lichamelijke activiteit doen; of ten minste 75-150 minuten intensieve aërobe fysieke activiteit; of een gelijkwaardige combinatie van matige en krachtige activiteit gedurende de week, voor substantiële gezondheidsvoordelen.

Tips voor meer bewegen

  • Je kan meer bewegen zonder je sport outfit aan te hoeven trekken
  • Je kan balansoefeningen doen als je staat te wachten gedurende de dag. Bijvoorbeeld tijdens het tanden poetsen of bij het wachten op de koffie of het theewater.
  • Een uur wandelen per dag kan je uitspreiden over meerdere momenten als je het niet kan volhouden. 
  • Als je wat sneller wandelt of fietst dan normaal train je meteen je conditie. 
  • Tuinieren, schoonmaken, opruimen, het zijn allemaal taken die kracht kosten en een vorm van bewegen zijn.
  • Besteed aandacht aan je conditie, je kracht en je balans. Dit is een ideale combinatie voor een beter herstel.
  • Ook powerwalken is zeer effectief, want je werkt hier ook aan alle drie de onderdelen. 
  • Zoek een maatje waarmee je kan bewegen. 

Op https://shitorshine.nl/trainingen/leer-meer-over-bewegen/ vind je de eerste stap naar meer bewegen in het dagelijks leven. 21 dagen lang krijg je iedere dag een uitdaging om aan je conditie, kracht of balans te werken zonder dat je je sportoutfit hoeft aan te trekken.

Last modified: 9 mei 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *