De Leefstijl Column #1 Kansen en risico’s

Zoals je eerder misschien al hebt gelezen in het duo-interview met Stefanie van Rootselaar, is Elsbeth Slippens-Heuver in januari 2020 gestart met de oprichting van het platform Shit or Shine als aanvulling op haar werk als leefstijl- en vitaliteitscoach. Met veel plezier staat zij in het leven, waar zorgzaamheid en betrokkenheid als een rode draad doorheen lopen. De komende periode gaat zij voor het LoveLife platform een column schrijven over leefstijl. Deze keer gaat het over kansen en risico’s.

Kansen en Risico’s
We leven in een wereld van kansen en risico’s. En dat is heerlijk! Want risico’s neem je vaak voor de uitdaging, voor meer adrenaline of gewoon voor de fun. Kansen grijp je juist aan om te groeien, om verder te komen in je leven of om iets te verbeteren.

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat je ook kansen en risico’s hebt als het gaat over je lichaam en dat je de keuze hebt om die kansen en risico’s te nemen of juist niet. Je lichaam is je zo vertrouwd dat je je er vaak niet bewust van bent dat dit lichaam het enige is dat je altijd bij je draagt en er altijd voor je is als dat nodig is.

Bij kanker gaat je lichaam haperen en kan het niet meer doen wat jij zo graag wilt. Je gaat je lichaam verzorgen en leert ernaar luisteren. Je gaat je leven aanpassen en mensen zetten zich in voor jouw lichaam. Alles in de hoop dat je lichaam weer kan doen wat jij nodig hebt.

Maar het kan ook anders. Wanneer je je lichaam van jongs af aan goed verzorgt door je leefstijl aan te passen, verlaag je het risico op kanker met 40%. 40%! Dat is veel. Vroeger dacht men dat kanker genetisch bepaald was, maar uit onderzoek blijkt dat dit slechts in 5% van de gevallen is. Dus pak je kans en begin nu met het aanpassen van je leefstijl, om zo het risico op kanker met 40% te verlagen. Het is nooit te laat om te beginnen.

In de komende blogs neem ik je mee in de leefstijladviezen die officieel zijn geformuleerd op basis van grootschalig onderzoek. Adviezen voor de preventie van kanker, die ook worden geadviseerd na de behandeling van kanker. Want ook dan kan je door het aanpassen van je leefstijl invloed hebben op het risico van een recidief.

Mijn naam is Elsbeth Slippens, oprichtster van Shit or Shine, leefstijl-, vitaliteits-, remissie- en beweegcoach met een specialisatie op het gebied van darmen en kanker.

Last modified: 31 augustus 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *