De Leefstijl Column #3 Je gewicht

Body & Mind, Lifestyle

Elsbeth Slippens-Heuver is in januari 2020 gestart met de oprichting van het platform Shit or Shine als aanvulling op haar werk als leefstijl- en vitaliteitscoach. Met veel plezier staat zij in het leven, waar zorgzaamheid en betrokkenheid als een rode draad doorheen lopen. De komende periode gaat zij voor het LoveLife platform een column schrijven over leefstijl. Deze keer gaat het over je gewicht.

Hoe gewichtig is je gewicht?

Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders kampt met overgewicht. Het begint al bij de jeugd; 15% van alle jongeren heeft overgewicht en in de leeftijd tussen de 34 en 65 jaar neemt het gewicht alleen maar toe. Naar aanleiding van grootschalig onderzoek blijkt dat de oorzaak van veel Westerse ziekten ligt bij overgewicht. Het advies is dan ook: ga voor een gezond gewicht.

Dit zorgt er namelijk voor dat je minder risico hebt op ziektes zoals diabetes II, hart- en vaatziekten en kanker. Maar wat is eigenlijk een gezond gewicht? En wat kan je doen om een gezond gewicht te bereiken?

BMI
Als we over een gezond gewicht praten, hebben we het vaak over de afkorting BMI, ofwel Body Mass Index. Een BMI tussen de 18,5 en 24,9 wordt als gezond beschouwd. Het berekenen van je BMI is vaak wel voldoende om een globaal inzicht te krijgen over of je een gezond gewicht hebt, maar het zegt echter niets over hoeveel spier- en vetmassa je hebt, hoeveel buikvet en hoeveel vocht je vasthoudt.

Wat nog meer
Om te kunnen meten hoeveel buikvet en spier- en vetmassa je hebt zijn er speciale weegschalen. Het voordeel hiervan is dat je een nauwkeurigere meting hebt over hoe gezond je gewicht is. Hoe meer spiermassa, hoe meer verbranding in rust en hoe minder kans op overgewicht. Daar komt bij dat naarmate je ouder wordt je spiermassa vanzelf minder wordt als je er niets aan doet. Dus om je spiermassa op peil te houden kost meer tijd en inspanning als je ouder wordt.

En hoe zit het met je vetpercentage? Met de juiste voeding en beweging heb je hier vaak al een positieve invloed op. Het is beter om vet op je billen te hebben dan op je buik. Het hebben van een zogenaamd ‘peer-figuur’ is in die zin gezonder dan een ‘appel-figuur’. Hoe zit dat met jouw lichaam? Heb je een appel-figuur en veel vet op je buik, dan worden je organen omringd door vet en dat is ongezond. Natuurlijk is ieder persoon uniek. Er zijn bijvoorbeeld mensen die relatief veel vet hebben, ondanks hun gezonde leefstijl. Belangrijk is om zo goed mogelijk in de richting te komen van een gezond gewicht.

Iemand vroeg mij eens wat de snelste methode is om af te vallen. Dat is een lastige vraag en deze zou ik dan ook anders willen formuleren. Wat is de snelste gezonde methode om af te vallen? Als ik dan uit de leefstijlregels een keuze mag maken op basis van mijn ervaring als coach dan is dat:

  1. Het aantal eetmomenten.
  2. Het aantal koolhydraatmomenten per dag
  3. Eerst bewegen en dan pas eten.

Wat is voor mij een snelle en ongezonde manier van afvallen?

  1. Een veel te laag aantal calorieën dieet voor langer dan 1 week. Je lichaam gaat dan in de spaarstand en je zal na het stoppen met dit dieet direct weer aankomen. Om dit te voorkomen kan je bij een coach of therapeut laten uitrekenen hoeveel calorieën je lichaam verbrandt als het 24 uur op bed ligt. Dit is wat je lichaam nodig heeft om alle processen in je lichaam aan de praat te houden. Voor mij, met mijn lengte van 182 cm en gewicht van 72 kilo, is dat 1800 kcal per dag. Nu ben ik niet van het calorieën tellen, maar als ik dat zou doen zou ik om af te vallen dus tussen de 1500 en 1800 kcal per dag moeten eten.
  2. Een dieet met repen en shakes. Vaak is dit fijn om mee af te vallen, maar het kost veel geld, wat je beter kan besteden aan gezond voedsel of aan een verse maaltijdbox. Maak keuzes die voor altijd bij je passen en niet voor tijdelijk. Ik heb liever dat je je gezonde voeding tijdelijk ondersteunt met supplementen, dan je voeding te vervangen door repen en shakes en andere producten van een afval-merk.
  3. Je maaltijden niet eten, omdat je van ongezonde snaaimomenten houdt. Daarmee sla je de plank mis omdat je je lichaam onthoudt van de noodzakelijke voedingsstoffen.

Ga voor een gezond gewicht is een belangrijk advies. Ook ter preventie van kanker, want je verlaagt met een gezond gewicht het risico op kanker. Lukt het je niet alleen? Zoek dan hulp en ga ermee aan de slag.

Elsbeth Slippens-Heuver

Lees hier de andere Columns van Elsbeth:
Column #1 Kansen en risico’s
Column #2 Preventie

Last modified: 31 augustus 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *