Energie na kanker

Fitter worden, hoe dan?
Als cancer-survivor wil je graag aan de slag om je leven weer op de rit te krijgen. Je energie na kanker is hiervoor heel belangrijk. De dagelijkse activiteiten, je werk, gezin, hobby, vrienden en familie. Stapje voor stapje werk je eraan om je dagen weer lekker en zinvol te vullen. Hoe kun je er nu voor zorgen dat dat zo goed als mogelijk gaat lukken? Dat je beetje bij beetje fitter wordt en steeds meer energie hebt?

Dit is een zeer terechte vraag. En voor iedere cancer-survivor is het antwoord anders. Afhankelijk van de behandelingen en je lichaam heeft de een meer energie dan de ander. Ook wat terug kan komen verschilt per persoon. Het doel is om het maximale eruit te halen. Maar hoe beïnvloed je je energie na kanker positief?

  1. Neem de tijd om je energie te laten groeien. Luister daarom goed naar je lichaam en blijf net onder de grens van wat maximaal is. Neem er bijvoorbeeld 1 jaar voor om de meeste fitheid en dus energie na kanker te laten groeien.
  2. Geef eraan toe. Als het lichaam om rust vraagt, dan mag je dat ook geven. Het is zo en het mag er zijn. In de fase van rust krijgt het lichaam juist de tijd om te herstellen. 
  3. Ga bijvoorbeeld wandelen. Bewust en met aandacht voor jezelf. Kijk naar wat je aankan. Ga eens na wat jij fijn vindt. Alleen of samen met iemand of in een groep? En hoe ver wil je gaan? Iedere dag aan beweging doen is belangrijk voor je lichaam en geest. Plan deze tijd in in je agenda.
  4. Neem je dagritme onder de loep. Hoeveel moet je van jezelf? En hoeveel mag je van jezelf? En natuurlijk hoeveel mag je laten van jezelf? Als de verhouding scheef ligt, veel op het moeten, dan legt dat automatisch een druk op je schouders. Dit gaat ten koste van je fitheid en dus energie. Maak een lijstje met wat je op een dag moet en wat je op een dag mag. Het lijstje van het moeten bestaat uit maximaal 2 dingen en het lijstje van het mogen uit maximaal 4. Alles wat mag en wat je niet doet, komt een andere keer.
  5. Vraag hulp. Vraag hulp als het niet gaat en je toch iets gedaan wil hebben. Door hulp te vragen houd je energie over voor andere dingen. Je omgeving denkt dat je beter bent en is minder behulpzaam dan toen je ziek was. Dat is niet erg en dat is zeer begrijpelijk. Echter jij bent degene die dat moet aangeven.
  6. Praat over je fitheid en energie. Praat over waar je grenzen liggen in je gezin/relatie/hechte omgeving. Geef aan als het teveel is, bespreek je energie. Zo krijgen je naasten meer inzicht in wat je wel en niet kan.

Bron: Shit or Shine

Last modified: 31 augustus 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *