Genieten: 4 manieren om van het moment te genieten

Wil je weten hoe je positievere emoties kunt voelen? Probeer dan deze 4 ‘savoring’ technieken eens uit. Te vaak laten we de goede momenten namelijk voorbij gaan zonder ze echt te vieren. Misschien geeft je vriend je een klein cadeautje, een collega maakt je aan het lachen, of een regenboog strekt zich uit over de hemel. Het zijn slechts korte momenten, en de positieve emoties die ermee gepaard gaan vervagen… Maar dat hoeft niet, als we er gewoon van genieten.  

Wat is genieten?
Genieten betekent dat we proberen onze positieve ervaringen volledig te voelen en uit te breiden. Genieten is een krachtig hulpmiddel om positiviteit te stimuleren en geluk op te bouwen. Probeer de volgende verschillende technieken om te zien wat het beste voor jou werkt: 

 1. Geniet van het verleden
  Genieten van het verleden is misschien wel de makkelijkste manier om te oefenen met genieten. Om het te doen, denk je een paar minuten aan een gelukkige, vreugdevolle of aangename gebeurtenis die je de afgelopen week of maand hebt meegemaakt. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan het samenzijn met vrienden of het voltooien van een belangrijk project. 

  Terwijl je terugdenkt aan de aangename gebeurtenis, denk dan aan de mensen, geuren, geluiden, fysieke sensaties en bezienswaardigheden die je hebt meegemaakt. Denk na over de positieve emoties die je voelde rond de tijd van de gebeurtenis en probeer deze weer op te roepen. Terwijl je geniet, laat je je gedachten dwalen naar iets anders over de gelukkige ervaring dat je een goed gevoel geeft. Vervolgens houd je mentaal vast wat goed voelt. 

  Haal diep adem en let op hoe deze emoties in je lichaam voelen. Laat de emoties vanzelf vervagen, totdat je klaar bent om terug te gaan naar wat je aan het doen was. 

 2. geniet van het heden
  Ben jij die persoon die stopt om de kleine geneugten van het leven op te merken en te waarderen? Zo niet, dan zou je baat kunnen hebben bij het oefenen van het genieten van het heden. Dit doe je door op te letten wanneer je iets positiefs ervaart. Wanneer je merkt dat je je goed voelt, houd je dat mentaal vast door na te denken over de positieve emoties en wat ze heeft veroorzaakt. Misschien wil je ook dankbaarheid oefenen en jezelf eraan herinneren dat je dankbaar bent voor wat of wie deze positieve emoties heeft veroorzaakt. 

 3. Profiteer van het heden
  Om nog langer van je positieve emoties te genieten, kun je doen wat wordt aangeduid als ‘profiteren van positieve gebeurtenissen’. Als je je goed voelt, laat het dan zien, vertel het of deel het meteen met anderen. En het positieve dat gebeurt hoeft echt niet iets groots te zijn. Misschien stapte je gewoon met je goede been uit bed en dacht je: Hé, ik voel me geweldig vandaag.

  ‘Toon het’ door die positieve emoties in je gezichtsuitdrukking en lichaamstaal uit te drukken (bijvoorbeeld door te lachen of je handen in de lucht gooien). Deze uitingen van geluk kunnen helpen de gevoelens te verlengen. 

  ‘Vertel het’ door met iemand te praten over waarom je gelukkig bent. Je kunt een vriendin bellen of appen en met de mensen om je heen praten over wat je voelt. Anderen hebben de neiging om goed te reageren op uitingen van positieve emoties, waardoor je nóg meer positieve emoties ervaart! 

  ‘Deel het’ met anderen. Als er iets is waar je je geweldig over voelt, vooral iets waarvan je denkt dat anderen zich daar ook geweldig door zouden voelen, deel het dan. Stuur een appje of plaats een berichtje op sociale media. Wees daarbij wel voorzichtig en plaats geen dingen waardoor andere mensen zich slechter kunnen voelen.

 4. Geniet van de toekomst
  Wist je dat we vaak positieve emoties ervaren als we streven naar een doel, nog voordat we dat doel hebben bereikt? Hoe dat werkt? Door je verbeelding te gebruiken om geluk te vergroten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het gevoel als je uitkijkt naar een vakantie. Door na te denken over wat je gaat doen, wie er zal zijn en de positieve emoties die je hoopt te voelen, kun je oefenen met genieten. En het leuke is: hierdoor genereer je positieve emoties van een gebeurtenis die nog niet eens is gebeurd!

Bron: Shit or Shine

Last modified: 30 september 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *