Elsbeth Slippens-Heuver is in januari 2020 gestart met de oprichting van het platform Shit or Shine als aanvulling op haar werk als leefstijl- en vitaliteitscoach. Met veel plezier staat zij in het leven, waar zorgzaamheid en betrokkenheid als een rode draad doorheen lopen. De komende periode gaat zij voor het LoveLife platform een column schrijven over leefstijl. Deze keer gaat het over preventie van kanker.
Het duurde even voordat ik het doorhad, maar ik heb een klant die zegt dat hij geen rood vlees eet. Vervolgens hoor ik de lekkerste verhalen over zijn kookkunsten, maar altijd met rundvlees of wild. Heel veel mensen, en jij misschien ook wel, denken dat rood vlees rauw vlees is. Doorbakken vlees is in de ogen van veel mensen geen rood vlees.
Graag neem ik je mee in rood en bewerkt vlees. Wat wel en wat niet.
Wat is rood vlees?
Vlees kan onderverdeeld worden in rood en wit vlees. Dit heeft te maken met het dier waarvan het vlees afkomstig is. Wit vlees komt van gevogelte, zoals kip en kalkoen. Rood vlees is vlees dat van een zoogdier komt. Dus een koe, kalf, schaap, geit, varken, lam en niet vliegend wild.
Hoeveel eten we?
Gemiddeld eten we 38 kilo vlees per jaar. De helft van de mensen is flexitarier, wat betekent dat ze minimaal 3 dagen per week geen vlees eten. 5% van de Nederlanders is vegetarisch. Bron: Meat consumption – WUR
Eet minder rood vlees.
Rood vlees past in een gezond voedingspatroon, maar eet het met mate. Te veel rood vlees verhoogt de kans op dikkedarmkanker. Maar wat is met mate? 300 gram per week? Lukt je dat? Je mag daarnaast meer kip en vis eten.
Bewerkt vlees
Er is een verschil tussen vers vlees en bewerkt vlees. Bewerkt vlees is vlees dat een verandering heeft ondergaan. Denk hierbij aan het pekelen, drogen, fermenteren of roken van vlees. Dit wordt gedaan om een specifiek vleesproduct te maken, de smaak te verbeteren of om het vlees beter houdbaar te maken. Voorbeelden van bewerkt vlees zijn, salami, ham, rookworst en knakworst. Er zijn ook soorten vlees die zowel vers als bewerkt kunnen zijn. Denk hierbij aan gehakt. Gehakt kan onbewerkt zijn, maar zodra er zout aan toegevoegd is valt gehakt onder de noemer bewerkt vlees.
Slecht voor het kankerrisico
Bewerkt vlees bevat meestal nitraten en nitrieten. Deze stoffen dragen bij aan het kankerrisico in organen zoals de dikke darm, maag en alvleesklier, doordat ze mutaties in cellen veroorzaken die op den duur tot tumorvorming kunnen leiden. Bewerkt vlees kun je daarom beter niet eten Dat komt ook omdat er geen veilige hoeveelheid is waarbij je het risico op dikkedarmkanker niet verhoogt.