De Leefstijl Column #6: de aanbevelingen voor preventie van kanker

Actueel, Nieuws

Elsbeth Slippens-Heuver is in januari 2020 gestart met de oprichting van het platform Shit or Shine als aanvulling op haar werk als leefstijl- en vitaliteitscoach. Met veel plezier staat zij in het leven, waar zorgzaamheid en betrokkenheid als een rode draad doorheen lopen. De komende periode gaat zij voor het LoveLife platform een column schrijven over leefstijl. Deze keer gaat het over preventie van kanker.

Kanker komt in Nederland relatief veel voor in vergelijking met andere landen in de Europese Unie (EU). Ierland en Denemarken zijn de landen met de hoogste geschatte incidentie. In Bulgarije, Oostenrijk en Roemenië is de geschatte incidentie het laagst. In 2020 waren er naar schatting 2,7 miljoen nieuwe gevallen van kanker in de hele EU (569 per 100.000). Het gaat hierbij om alle vormen van kanker, waarbij voor huidkanker alleen de melanomen zijn meegeteld. Vergeleken met andere Europese landen krijgen vrouwen in Nederland vaker kanker, vooral borstkanker en longkanker. Melanoom en darmkanker komen zowel bij mannen als vrouwen in Nederland vaker voor. Ook prostaatkanker bij mannen komt in Nederland vaker voor dan in de andere landen.

Bron: Volksgezondheidsinfo.org

In Nederland komen borstkanker, longkanker, huidkanker, darmkanker en prostaatkanker het meeste voor. En als we zo doorgaan met onze westerse leefstijl dan blijft dat ook nog wel even zo. Want je leefstijl heeft voor 40% invloed op het risico van het ontstaan van kanker. Tijd om er iets aan te doen zou je zeggen.

Onderzoek naar leefstijl

Het World Cancer Research Foundation doet wereldwijd op grote schaal en langdurig onderzoek naar de effecten van leefstijl op de preventie van kanker. Sinds oktober 2018 zijn er nieuwe aanbevelingen voor de preventie van kanker opgesteld door het WCRF. Hier komen ze:

1.         Blijf op gezond gewicht. Houd je gewicht binnen gezonde grenzen en voorkom gewichtstoename op volwassen leeftijd.

2.         Kom in beweging. Maak lichaamsbeweging onderdeel van je dagelijks leven – loop meer en zit minder.

3.         Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten. Maak volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten, zoals bruine bonen en linzen een belangrijk onderdeel van je dagelijkse voeding.

4.         Eet zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel waar veel vet, zetmeel en suiker in zit. Het beperken van deze producten helpt je minder calorieën binnen te krijgen en je gewicht gezond te houden.

5.         Beperk het eten van rood en bewerkt vlees. Eet weinig rood vlees, zoals rund-, varkens- en lamsvlees. Eet weinig of geen bewerkt vlees.

6.         Drink zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers. Drink vooral water en ongezoete dranken.

7.         Drink zo min mogelijk alcohol. Voor de preventie van kanker kun je het best geen alcohol drinken.

8.         Rook niet.

9.         Voorkom blootstelling aan teveel zon.

10.       Gebruik geen voedingssupplementen voor de preventie van kanker. Probeer de voedingsstoffen die je nodig hebt alleen uit voeding te halen.

11.       Voor moeders: geef je baby borstvoeding, indien mogelijk. Borstvoeding is goed voor zowel moeder als kind.

12.       Na de diagnose kanker: volg onze aanbevelingen, indien mogelijk. Overleg met je zorgprofessional wat het beste is in jouw situatie.

Door het opvolgen van deze aanbevelingen krijg je minder zout, verzadigde vetten en transvetten binnen. Deze aanbevelingen kunnen je ook helpen andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes, te voorkomen.

Daarnaast geef ik je graag nog wat tips op basis van mijn eigen studie en ervaringen in mijn praktijk 2Power:

•          Je gewicht is een hele belangrijke marker voor de preventie van kanker. Als het gaat om roken en alcohol samen, dan verdubbel je het risico op kanker. Dit is door WCRF aangetoond. Het beste is natuurlijk en geen alcohol en niet roken. Verder verwacht ik dat suiker de volgende op de lijst is waar de overheid mee aan de slag gaat om in te dammen. Want oei, dat is ook niet gezond.

•          Weet je dat er ook lekkere alcoholvrije wijnen zijn? Deze zitten dan wel weer vol suikers en zijn daardoor ook minder geschikt.

•          Wil je toch af en toe een wijntje kies dan voor biologische rode wijn.

•          Sommige mensen nemen altijd yoghurt light. Maar omdat ze het vet eruit hebben gehaald hebben ze er suiker voor in de plaats gedaan. Welke zuivel is geschikt? Die waar zo veel mogelijk eiwitten in zitten en zo min mogelijk suikers. Ga maar eens op speurtocht.

•          Voor wat betreft supplementen is zowel teveel als te weinig aan vitaminen en mineralen niet goed. Ben je boven de 50 dan wordt iedere dag vitamine D3 wel geadviseerd. Verder kun je op basis van een vragenlijst, doormeting, bloed prikken kijken of er tekorten zijn. En deze kun je indien nodig aanvullen. Je stopt altijd nadat de aanvulling is gedaan en probeert dan zoveel mogelijk weer uit je voeding te halen.

•          Zelf merk ik dat het bepaalde mensen goed doet om een paar keer per week 16 uur niet te eten en te drinken (behalve water en kruidenthee). Je verlengt eigenlijk de nacht waarin je lichaam meer tijd krijgt om zich te herstellen. De energie gaat dan naar de processen in je lichaam in plaats van naar de vertering van je voedsel. Dit is niet voor ieder lichaam prettig, waardoor ik je altijd adviseer om er met een professional naar te kijken.

•          Eet meer vis en kip i.p.v. rund. Eet zo min mogelijk varkensvlees.

•          Fast food en bewerkte producten. Overal waar 5 of meer ingrediënten in zit noemen we bewerkt. Kijk maar eens op de verpakking.

•          Wat wel: kip, vis, rauwe noten, zaden, pitten, groente, fruit, volle zuivel, kaas, roomboter.

Last modified: 19 april 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *