Als je last hebt van angst kan het op moeilijke momenten ontzettend lastig zijn om jezelf te kalmeren. Grote kans dat je maag in de knoop zit, je hartslag verhoogd is en je gedachten indringend zijn. In plaats van op zo’n moment de (verloren) strijd met je geest aan te gaan, werkt het vaak beter om je lichaam in beweging te zetten. Zo krijgt je zenuwstelsel de kans te kalmeren en voel jij je meer gegrond. Het is een wonder hoe veel lichter het in je hoofd kan zijn na een half uurtje afleiding. Hieronder vind je 5 lichaamsgerichte tips die je helpen je innerlijke rust terug te vinden.
1. Wandelen
Wandelen is misschien wel het simpelste, goedkoopste en meest toegankelijke medicijn tegen angst. Vooral een natuurwandeling kan wonderen doen. Uit onderzoek bleek dat alleen al door de aanblik van natuur het stresshormoon cortisol in je lichaam afneemt. De natuur is ook dé plek om al je zintuigen ‘aan’ te zetten en daarmee indringende gedachten naar de achtergrond te brengen. Als je gaat wandelen maak je bovendien endorfines aan, neurotransmitters die je een gelukkiger gevoel geven en pijn verminderen. Ook kan je via lichaamsbeweging je BDNF-productie stimuleren. Dat is een belangrijke bouwsteen van je brein die het beschermt tegen beschadiging en veerkrachtiger maakt in stressvolle situaties.
2. Yoga
Na uitvoerig onderzoek zet de psychiater en traumaspecialist Bessel van der Kolk yoga regelmatig in bij de behandeling van zijn patiënten. Verschillende spirituele tradities kennen deze heilzame kracht van yoga natuurlijk al duizenden jaren. Yoga zorgt ervoor dat je uit je hoofd komt en in je lijf ‘landt’. Alle vormen van yoga kunnen helend zijn; voel vooral wat jij nodig hebt. Soms kan yin yoga je bijvoorbeeld leren om in een bepaalde pose door de angst heen te gaan en daarachter een rustpunt te vinden. Maar het kan ook zijn dat het stilzitten je angst voor je gevoel onverdraaglijk maakt en dat het beter werkt om een hatha of vinyasa flow te doen. Hoe dan ook is het belangrijk om je ademhaling te vertragen en te volgen, en om je zo bewust mogelijk te zijn van al je fysieke sensaties.
3. Tuinieren
Tuinieren is een perfecte manier om terug te komen in het hier en nu en je zintuigen te activeren. Bovendien heeft het een symbolische waarde: het kan je leren alle fasen van het scheppingsproces en de levenscyclus te waarderen. Clarissa Pinkola Estés, pyschotherapeute en auteur van het beroemde boek Women Who Run with the Wolves, vraagt haar cliënten vaak een tuin te onderhouden. Het liefst een echte, met modder en planten en onkruid. Zie de tuin als een metafoor voor je psyche. Wat er met je tuin kan gebeuren, kan ook jouw geest en ziel overkomen. Te veel water, storm, droogte, invasie, wonderen, doodgaan en weer tot leven komen, bloei, schoonheid.
4. Zwemmen
In What Happened to You? legt psychiater Bruce Perry uit dat vrijwel niets beter reguleert dan ritmische activiteiten, zoals zwemmen. Waarom ritme zo helend is? De ritmes van de natuur liggen opgeslagen in onze biologische systemen. Dat begint al in de baarmoeder, waar het kloppende hart van de moeder voor een ritmisch geluid, druk en trillingen zorgt die een constante ritmische input leveren voor het brein van de foetus. Als we een baby die van streek is in onze armen wiegen, activeert die ritmische beweging de herinnering aan veiligheid.
5. Dansen
Dans activeert beloningscentra in je brein en geeft daarom, net als eten, een plezierig gevoel. Daarnaast stimuleert dansen je fysieke gezondheid en versterkt het de verbinding met je lichaam. Toch zijn dit niet de primaire functies zijn van dans. Althans, volgens wetenschappers van de New York Academy of Sciences. In het artikel Not all about sex: neural and biobehavioral functions of human dance leggen zij uit dat biochemisch herstel de onderliggende functie van dans is. Je zou dus kunnen zeggen dat dansen je helpt om terug te komen in homeostase. Dit is een staat van biochemische harmonie waarin alle systemen in je lichaam elkaar in balans houden en hun werk goed doen. En die harmonie, die geeft een plezierig gevoel. Als je je angstig voelt kan dansen bovendien een veilige manier zijn om uiting te geven aan je gevoelens, waarbij jij de controle houdt.
Bron: Holistik