7 gezonde redenen om je dag te beginnen met 30 minuten wandelen

Wat is er nodig om jou ‘s ochtends een half uur eerder je bed uit te krijgen voor een ochtendwandeling? Waarschijnlijk heel wat! Maar wédden dat je na het lezen van dit artikel niet weet hoe snel je je bed uit moet komen voor een frisse neus? Als je jouw dag begint met 30 minuten wandelen, voel je je productiever, vrolijker en gezonder. En zelfs als bedtijd nadert heb je plezier van de heilzame effecten van jouw dagelijkse ochtendwandeling. Lees je mee?

1. Energieboost (én betere nachtrust)

Voordat je naar die kop koffie grijpt, maak ‘s ochtends eerst eens een wandeling. Onderzoek laat zien dat een wandeling van slechts 20 minuten al voor een gevoel van vitaliteit en energie kan zorgen gedurende de dag. Voor vrouwen die last hadden van een slaaptekort gaf 10 minuten traplopen meer energie dan een kop koffie. Grappig genoeg zorgt wandelen er ook voor dat je ‘s avonds beter in- en doorslaapt. Een ochtendwandeling reguleert namelijk je dag- en nachtritme. Hierdoor slaap je makkelijk in én door en verbetert de kwaliteit van je slaap.

2. Verbeter je stemming

Met je verkeerde been uit bed gestapt? Ga de natuur in. Uit onderzoek van LifeScience blijkt dat regelmatig wandelen in de natuur enorm bijdraagt aan een positievere levenshouding. Lopen op de loopband telt helaas niet, het werkt alleen als je echt de natuur in gaat. Onderzoekers ontdekten dat mensen die 90 minuten wandelden in de natuur minder negatief over zichzelf dachten. Dit komt omdat je tijdens wandelen het gelukshormoon serotonine produceert. Dit wordt aangemaakt wanneer je in beweging bent en/of mooie dingen ziet. Een wandeling in de natuur is daarom ideaal om je humeur te verbeteren.

3. Productieve start

Het wordt volwassenen aangeraden om zo’n 30 minuten per dag te bewegen. Hoe heerlijk als je dit ‘s ochtends meteen van je to do lijst af kunt strepen? Vooral als je af en toe worstelt met een gebrek aan motivatie of gevoel van uitzichtloosheid, kan een ochtendwandeling je nét dat beetje momentum geven dat nodig is voor een productieve dag.

4. Ondersteuning bij afvallen

Wil je een paar kilo afvallen? Met een wandeling van een half uur kun je tot wel 100-150 calorieën verbranden. Een fijne, milde manier om je vetverbranding in de ochtend een flinke boost te geven dus.

5. Gezondheid beschermen

Elke dag 30 minuten wandelen kan je risico op hart- en vaatziekten met bijna 20 procent verlagen. Het kan bovendien je bloedsuikerspiegel verlagen en je immuunsysteem boosten. Een ideale natuurlijke manier om je gezondheid in deze tijd extra te beschermen.

6. Spieren versterken

Wandelen versterkt de spieren in je benen, vooral als je een flink tempo aanhoudt. Een echte morning workout van je wandeling maken? Zoek dan een verhoging in het park of op straat en doe een paar box jumps, step ups, lunges en squats.

7. Heldere geest

Een ochtendwandeling kan ervoor zorgen dat je je de rest van de dag een stuk beter kunt concentreren. En wist je dat wandelen je creatiever kan maken? Beethoven had een simpele gewoonte die hem bergen aan productiviteit en creativiteit opleverde: wandelen in Wenen. Tijdens het wandelen kon hij zijn hoofd leegmaken waardoor het ene na het andere muziekstuk uit zijn handen kwam. Strek voordat jouw (werk)dag begint dus eerst je benen. Je zult zien dat je een stuk productiever bent.

Domino-effect

Alle bovenstaande voordelen kunnen ervoor zorgen dat je na een ochtendwandeling de rest van de dag gezondere keuzes blijft maken. Er is geen beter medicijn tegen lusteloosheid, somberheid en leven-op-de-automatische-piloot dan ‘s ochtends je bloed goed laten stromen en de buitenlucht diep inademen.

Maak het jezelf makkelijk

Zie je de bui al hangen dat je tóch liever in je bed blijft liggen? Maak het jezelf vooral zo makkelijk mogelijk. Leg je kleren en schoenen klaar, bepaal alvast welke route je gaat wandelen. Spreek af om samen met een collega of vriend(in) te wandelen zodat jullie beiden een stok achter de deur hebben.

Bron: Holistik

Last modified: 18 november 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *