Andries tatoeëert (gratis) 3D-tepels bij vrouwen na borstkanker: ‘De reacties zijn waanzinnig’

Vrouwen die vanwege borstkanker een borstreconstructie moeten ondergaan, lopen het risico hun tepels te verliezen. Om te zorgen dat hun borsten ook daadwerkelijk weer op borsten lijken, tatoeëert Andries Mons realistische 3D-tepels. Maar als je bij Mons tepels laat tatoeëren, wordt dit niet vergoed. “Daarom doe ik het ook wel eens gratis.”

Borstkanker
Mons is van origine kunstenaar en maakt vooral realistische schilderijen. “Vanuit de kunstacademie had ik al veel ervaring met het schilderen van naakt”, vertelt de tattoo-artiest. Na meerdere exposities te hebben gedaan, miste hij toch het contact met anderen. “Een logische stap was om een tattoostudio te beginnen.” Zo gezegd, zo gedaan: Mons opent een shop in Zoetermeer.

Daar heeft hij veel verschillende mensen in zijn stoel, van wie sommigen ook verdrietige verhalen met zich meedragen. “Ik krijg bijvoorbeeld mensen in mijn shop die aan automutilatie doen. Maar ook vrouwen die borstkanker hadden.”

3D-tepels
Zo bleek een van zijn klanten ook borstkanker te hebben gehad. “Zij had in het ziekenhuis haar nieuwe tepels laten tatoeëren met semipermanente inkt. Door de sfeer in het ziekenhuis en de nare herinneringen die bovenkwamen, voelde ze zich opnieuw patiënt. Ze was ook heel ongelukkig met de getatoeëerde tepels, het leken volgens haar net twee spiegeleieren.”

Mons besloot toen haar ‘tepels’ onder handen te nemen en er realistische 3D-tepels van te maken. “Toen ze in de spiegel keek, barstte ze in tranen uit. Ze kon na tien jaar eindelijk weer naar de sauna.”

Daarna volgden meer vrouwen. “Het helpt hen echt om weer trots in de spiegel te kijken”, weet Mons. “Bij mij is er geen sprake van een ziekenhuisomgeving. Het is een privé studio met een ontspannen sfeer, waardoor ze zich op hun gemak voelen. Ze zijn bij mij klant en geen patiënt, dus het is echt een soort afsluiting van een moeilijke periode.”

Niet vergoed
De meeste vrouwen die een tepelreconstructie willen, gaan daarvoor naar het ziekenhuis of een door de verzekering aangewezen schoonheidsspecialiste of huidtherapeut. “Maar daar kijken ze vaak niet naar de esthetiek. Het krijgt dan niet de 3D-uitstraling die het naar mijn idee wél moet hebben. Daarom kijk ik vanuit mijn vak en probeer ik het best mogelijke 3D-effect te krijgen.” Maar de vrouwen die bij Mons tepels laten tatoeëren, krijgen dat niet vergoed van de zorgverzekeraar.

Kwaliteitsregistratie
Daar is namelijk een kwaliteitsregistratie voor nodig bij het Kwaliteitsregister Paramedici (KP) en daarvoor heeft Mons een diploma huidtherapie nodig. “Totaal onnodig voor het aanbrengen van dit soort tatoeages door een professionele tattoo artiest die ervaring heeft met het tatoeëren van littekens”, vindt Mons.

Alleen met een kwaliteitsregistratie op zak, kunnen zorgverzekeraars hun cliënten doorsturen naar Mons Ink. Vrouwen die zijn werk kennen en specifiek bij Mons de tepel-tatoeage willen laten zetten, hebben daarom soms niet de financiële middelen. “Maar omdat ik graag mensen wil helpen, heb ik al een aantal tepels gratis getatoeëerd.”

Waanzinnig
Ondanks dat die kwaliteitsregistratie nog een uitdaging wordt, blijft Mons zijn tepelreconstructies aanbieden. “Het is echt een verschil van dag en nacht. De reacties van de vrouwen zijn waanzinnig. Het is zo belangrijk dat ze weer blij kunnen zijn met een lichaam dat al zoveel doorstaan heeft.”

Bron: Linda.nl

Last modified: 18 november 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *