Stappenplan om dit jaar 10.000 euro te sparen.

Lifestyle, Podcasts & Boeken

Is ‘sparen’ jouw goede voornemen voor dit jaar? Met dit stappenplan wordt sparen een eitje en zal het je lukken om het bedrag op je spaarrekening snel te zien groeien.

Maitree Rimthong via Pexels.

Stap 1. Hoeveel geld moet ik per maand sparen?
Hoe eerder je dit weet, hoe beter. Als we onze rekenmachine erbij pakken, moeten we €833,33 per maand sparen om aan het eind van 2021 €10.000 op de spaarrekening te zien staan. Dat is stiekem een flink bedrag, maar toch ontvangen we regelmatig een groot bedrag op onze rekening wat dit spaardoel makkelijker maakt. Denk bijvoorbeeld aan het vakantiegeld dat je ieder jaar ontvangt. Of misschien ontvang je wel een 13e maand, of krijg je geld terug vanuit je aangifte inkomstenbelasting. Als je dat soort meevallers op de spaarrekening zet, wordt het te sparen maandbedrag aanzienlijk lager.

Stap 2: Hoeveel kan ik eigenlijk per maand sparen?
Het is niet de bedoeling dat je op een houtje moet bijten. Al ligt die beslissing natuurlijk bij jezelf. Als je daar geen zin in hebt, moet je eerst nagaan of dat hoge bedrag wel realistisch is. Dit kun je nakijken door naar jouw uitgaven van 2020 te kijken. Schrijf per maand op welke uitgaven je gedaan hebt en hoeveel je binnen hebt gekregen. Hoeveel blijft er over om te sparen? Mocht het om €650 gaan, dan kun je jezelf afvragen of je hard aan de slag wilt om die €833,33 te bereiken, of dat je jouw spaardoel wilt verlagen. Als je bijvoorbeeld €150 gemiddeld per maand kan sparen, is een bedrag als €800 niet realistisch en zal je het spaardoel moeten bijstellen.

Stap 3: Vaste lasten downsizen
Of je nou wel of niet wilt gaan sparen: check altijd of je op de vaste lasten kunt besparen. Denk aan je zorgverzekering, elektriciteitsleverancier of andere abonnementen. Je kunt zo’n check het best aan het eind van een contractjaar doen. Het geld dat je hiermee bespaart, kan linea recta naar je spaarrekening. En ook al gaat het soms om enkele euro’s, iedere euro brengt je dichterbij jouw spaardoel.

Stap 4: Jouw strategie
Iedereen heeft zijn of haar eigen manier om te sparen. Sommigen vinden het prettig als er maandelijks automatisch een bedrag naar de spaarrekening wordt overgemaakt (bijvoorbeeld na een salarisstorting). Anderen vinden het juist prettig om zelf een bedrag over te maken wanneer het hem uitkomt. Een klein duwtje in de rug nodig? Vertel jouw vrienden en familie over jouw spaardoel zodat zij jou hier aan kunnen herinneren. Of bedenk momenten waarop jij geld op de spaarrekening zet. Bijvoorbeeld na ieder bezoek aan de sportschool. Met veel van dit soort trucs kom jij onbewust snel bij jouw goal. Wat jouw strategie ook is, bedenk deze van tevoren en houd je eraan.

Stap 5: Hold tight!
Het zal ons stiekem toch wat verbazen als je zonder enige moeite die €10.000 weet te sparen. Weinig mensen hebben zo’n lekker salaris dat dit makkelijk te halen valt. Wanneer je echt dedicated aan de slag wilt, zal je simpelweg bewuster moeten leven. De luxere boodschappen, nieuwe kleding, nieuwe gadgets en andere leuke hebbedingetjes zul je soms even moeten laten liggen. Maar, houd het wel leuk voor jezelf. En natuurlijk mag je jezelf af en toe verwennen met een extraatje, maar dat ligt aan jouw strategie. Zie het vooral als een leuke uitdaging!

Meer tips over sparen? WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld.

Bron: WorkJuice

Last modified: 1 februari 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *