Hoe snel gaat je fitheid achteruit als je niets doet?

Lifestyle, Sport, Voel je fit

Victor Freitas. Via Pexels.

Tijdens de tweede lockdown sloten de sportscholen ook weer hun deuren. Sommige sportscholen lenen spullen uit aan hun leden, andere bieden online lessen aan. Maar, niet iedereen zal tijdens de lockdown sportief thuis aan de slag gaan. En als je ook nog eens thuis werkt en niet meer met de fiets naar je werk hoeft, sluipt het er al snel in. Maar, hoe snel gaat onze conditie nou eigenlijk achteruit wanneer we weinig bewegen?

Brigitte van den Bergh – turntrainster van beroep – zei eerder in het jaar dat als topsporters al één week niet sporten, het hen wel twee weken kost om weer op hetzelfde niveau te komen. Klinkt wat overdreven, of niet?

Eén dag niks doen: -1% fitheid.
Inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels van het Radboud MC te Nijmegen kan niet voor de volle 100% bewijzen dat deze uitspraak klopt, maar hij denkt er hetzelfde over. “Dat komt omdat er heel weinig direct bewijs voor is. De situatie waarin wij nu zitten, is natuurlijk ook uniek. En sporters zullen er ook alles aan doen om afbreuk van de fitheid te beperken.”

Maar, wat weten we dan wel? “Er zijn wel veel studies gedaan naar de effecten van bedrust. Lees: helemaal niets doen. En die zijn echt immens. Als je één dag niks doet, neemt je fitheid met 1% af”, vertelt Thijs. Dus als je 3 weken helemaal niets zou doen, alleen maar in bed liggen, zijn de effecten heel schokkend. “Dat heeft evenveel effect als 30 jaar veroudering. Dus bedenk ook hoe je actief blijft in deze tijd”, benadrukt hij.

Sporters kunnen beter trainen.
“Het hangt af van de sport die je doet hoe snel je de afgenomen procenten fitheid weer hebt opgebouwd.”, zegt Eijsvogels. Ook zal het sneller gaan bij sporters dan bij niet-sporters. “Van sporters is aangetoond dat ze een groter hart hebben. Zij kunnen beter trainen.” Echter, als sporters minder of helemaal niets meer doen kan hun hart in omvang afnemen, zegt Eijsvogels. “Dat moet je als sporter echt bijhouden.”

Full body workout
Dirk Janssens, fitnesscoach van Your Mobile Gym, zegt dan weer dat een week niets doen voor de niet-sporter wel mee valt. “Voor je spiermassa en je conditie kan je best een weekje rustig aan doen. Als je niet teveel ongezonde dingen eet en niet teveel alcohol drinkt, kan een weekje rusten zelfs lekker zijn.”

Echter, dit moet je niet oprekken naar twee weken, want dan kan er wel iets gebeuren met je lichaam. “Dan ga je wel wat merken. Na drie weken alleen maar binnen zitten kun je goed merken dat je conditie achteruit gaat.” Maar Janssens zegt dat je dat makkelijk kunt bijhouden. “Als je één keer per week je lichaam echt even een flinke opdonder geeft, met een full body workout, dan blijft je lichaam wel op peil. En dat kan gewoon in de woonkamer of op het balkon”, zegt Janssens.

Fragment terugluisteren? Dat kan hier.

Bron: Men’s Health

Last modified: 1 februari 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *