Starten met hardlopen. Hoe dan?

Internet staat vol met vele schema’s die je kunt volgen als je wilt beginnen met hardlopen. Maar welke informatie is nou betrouwbaar? En werken alle schema’s even goed? Wij zochten het antwoord bij Runnersworld.

Essentials
Je schoenen zijn het meest belangrijke onderdeel van hardlopen. Dit kan een investering zijn van meer tientjes dan je in gedachten had, maar het is het echt waard. De juiste hardloopschoenen verkleinen namelijk het risico op blessures. Laat je dus goed adviseren, bijvoorbeeld in een hardloopspeciaalzaak (al is dat tijdens deze lockdown wat lastiger…). Naast goede hardloopschoenen is het ook prettig om jouw prestaties bij te kunnen houden. Bijvoorbeeld via een sporthorloge of een hardloopapplicatie op je mobiel. Vaak kun je dan ook jouw hartslag bijhouden. En voor de vrouwen onder ons: don’t forget the sports bra.

Plannen
Bedenk voor jezelf hoe vaak je in de week wil hardlopen. Plan deze in met rustdagen tussen de trainingen door. Je kan gelijk vijf dagen in de week willen trainen, maar dat is wellicht wat te enthousiast voor een beginner. Begin bijvoorbeeld met drie dagen in de week: iedere dinsdag, donderdag en zondag. Zo kun je wennen aan het ritme. Over ritme gesproken, je kunt het best ‘s ochtends de trainingen inplannen. Het blijkt namelijk dat mensen die ‘s ochtends hardlopen, het meest trouw blijven aan hun schema. Want de kans is klein dat er ‘s ochtends een andere verplichting tussenkomt.

Schema
Jouw hardloopcarrière kun je het best starten middels een hardloopschema. Voor beginners wordt aangeraden 20 tot 30 minuten per keer te rennen, afhankelijk van jouw conditie. Is je conditie wat verzwakt? Dan kun je die het best opbouwen door na iedere vijf minuten hardgelopen te hebben één minuut te wandelen. Vervolgens loop je weer vijf minuten hard en wissel je opnieuw af met één minuut lopen. Wanneer je jouw inspanningsniveau op deze manier afwisselt, laat je jouw lichaam wennen aan de plotselinge inspanningen en bouw je weer een conditie op.

Ben je op zoek naar een trainingsschema? Runnersworld heeft meerdere beginnersschema’s online staan. Zie hieronder #1.

Beginnersschema 1 | Runnersworld

Op zoek naar meer schema’s? Je bekijkt ze hier.
Bron: Runnersworld


Last modified: 1 februari 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *