11 tips op jouw dag positief en energiek te beginnen

Is de ochtend niet jouw meest energieke moment? Of wil je wat doen aan jouw ochtendhumeur? FIT.nl heeft uitgezocht op welke manieren jij jouw dag frisser en vrolijker kan beginnen.

1. Vermijd haast
Niets is zo vervelend als je de dag gehaast moet beginnen. Zeker als je je in de vroege ochtenduren nooit zo fris en fruitig voelt, is haasten extra killing voor je stemming, stressniveau en productiviteit. Het lijkt een open deur, maar voorkom tijdgebrek in de ochtend door op tijd op te staan. Of ga een half uur eerder naar bed als je merkt dat je niet uitgerust wakker wordt. Ook kun je tijd winnen wanneer je het ontbijt en lunch voor de volgende dag alvast klaar maakt. En leg je outfit alvast klaar! Ontwikkel een goede routine, zodat je elke dag zeker weet dat je niet voor ongewenste en stressvolle verrassingen komt te staan.

2. Schrijf de dingen op waar jij energie van krijgt
Als je gelijk in de ochtend opschrijft waar je dankbaar voor bent, geeft je dat een mentale boost die je ochtendhumeur geen kans geeft. Het bijhouden van zo’n dankbaarheidsdagboek is heel simpel en kost je hoogstens een paar minuten van de dag. Toch kan het heel effectief zijn als stemmingsverbeteraar. Je kunt dit zo eenvoudig houden als je zelf wil. Schrijf gewoonweg één tot drie dingen op waar je die dag dankbaar voor bent en je zult het verschil merken.

3. Maak een to-do list voordat je gaat slapen
Hoe je uit bed stapt, wordt al bepaald door de manier waarop je ‘s avonds in bed stapt. Zorg er dus voor dat je je dag positief afsluit en voorkom piekeren. Ben je iemand die in bed nog vaak ligt te malen? Maak dan een to-do-list voordat je gaat slapen. Dan kun je met een ‘leeg’ hoofd de nacht in.

4. Mini-workout!
Misschien niet het eerste waar je aan moet denken als je je bed uitrolt, maar ‘s ochtends even je hartslag verhogen kan de dag een kickstart geven. Dit kan gewoon thuis, in je woonkamer of de badkamer. Doe bijvoorbeeld een paar setjes push-ups, jumping squats of burpees. Zo ben je gelijk wakker. Een korte reksessie kan ook al wonderen verrichten. 
Inspiratie nodig voor work-outs? Check hier onze wekelijkse work-out video.

5. Begin de dag met iets leuks
Ben je echt geen ochtendmens en kost het je moeite om uit bed te stappen? Maak de ochtenden dan wat leuker en maak een momentje vrij voor iets dat je leuk vindt. Lees een kwartiert je favoriete tijdschrift, speel met je huisdier, eet samen met je partner een lekker ontbijtje of pak even je hobby op. Op die manier heb je iets om naar uit te kijken en heb je – waarschijnlijk – meer zin om uit bed te komen.

6. Don’t hit the snooze button
Hoe verleidelijk ook, snoozen is om meerdere redenen niet handig. Ten eerste raak je kostbare minuten kwijt wanneer je langer in bed blijft liggen. Daarnaast kan het er juist voor zorgen dat je minder fris wakker wordt dan wanneer je direct het bed uitstapt. Een goede tip om te voorkomen dat je steeds op de snoozeknop drukt: leg je wekker of telefoon buiten handbereik. Dan moet je wel uit bed…

7. Start met het ‘constructieve werk’
Reserveer de ochtend voor zogenaamd constructief werk: dingen schrijven en getting shit done in plaats van reactief werk zoals het beantwoorden van mails of chats. De meeste mensen hebben in de ochtend namelijk de meeste focus, dus dat is het beste moment om die rapporten te analyseren waar je al zo lang tegen opziet.

8. Gezond ontbijt
Begin de dag goed met een gezond en lekker ontbijtje. Zo heb je een extra reden om uit bed te stappen en voorzie je jezelf van genoeg energie om het begin van de dag door te komen. Tips voor een heerlijke ontbijt smoothie? Die vind je hier!

9. Zet je douche koud
Stap ‘s ochtends onder een koude douche en je bent gegarandeerd gelijk klaarwakker. Bam! – Persoonlijk niet onze favoriet…

10. Loop buiten een rondje
Ga in de ochtend een blokje om wanneer de zon op is. Wandelen is namelijk niet alleen goed voor je lichaam, maar doordat je vroeg daglicht meepakt zet je je biologische klok op scherp en kun je ‘s avonds weer beter slapen. 

11. Laat die telefoon liggen
Check niet eerst je telefoon voordat je het bed uitstapt. Veel mensen doen dit wel en blijven vervolgens hangen op social media of nieuwsapplicaties. Zonde van je tijd en niet een heel productieve start.

Bron: FIT.nl

Last modified: 1 februari 2021

2 Replies to “11 tips op jouw dag positief en energiek te beginnen”

  1. Anneke deWit schreef:

    Al maanden zwem ik iedere ochtend een uur buiten, samen met mijn buur.
    We stimuleren elkaar en spreken meteen weer af, welke tijd we de andere dag kunnen zwemmen.
    Ik voel mij echt fit en ben dankbaar dat ik die mogelijkheid heb .
    Golfen doe ik heel vaak per week met een andere leuke vriendin..
    Daarna lekker koken en gezellig met mijn echtgenoot.
    Er is niets zo makkelijk als van het leven genieten.
    Ik heb op 14 jarige leeftijd botkanker gehad in 1964.

    1. Lidwine Jocker schreef:

      Hee Anneke,
      Wat goed om te horen dat het je zoveel energie geeft en dat je zo van het leven geniet na zo’n lastige periode. Heel fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *