Maak kennis met de emoties die veel voorkomen bij mensen die kanker overleven en hoe je daarmee om kunt gaan. Ontdek wat oke is en wanneer je kan overwegen om hulp in te schakelen. Het doel is om deze emoties te ontdekken, te erkennen en ermee te dealen zodat je meer kan shinen
Toen je met jouw kankerbehandeling begon, kon je niet wachten op de dag dat je klaar zou zijn. Maar nu je klaar bent met jouw behandeling, weet je niet zeker of je na de behandeling klaar bent voor het leven als cancer-survivor. Als jouw behandeling is voltooid, zul je jouw kankerzorgteam waarschijnlijk minder vaak zien. Hoewel jij, jouw vrienden en familie allemaal graag terugkeren naar een normaler leven, kan het eng zijn om de beschermende cocon van artsen en verpleegkundigen te verlaten die je tijdens de behandeling hebben ondersteund. Alles wat je nu voelt, is normaal voor cancer-survivors. Herstellen van kankerbehandeling gaat niet alleen over jouw lichaam – het gaat ook over het genezen van jouw geest. Neem de tijd om de angst, het verdriet en de eenzaamheid die je nu voelt te erkennen. Onderneem vervolgens stappen om te begrijpen waarom je deze emoties voelt en wat je eraan kunt doen.
Angst voor herhaling
Angst voor herhaling komt veel voor bij cancer-survivors. Hoewel ze jarenlang zonder enig teken van ziekte kunnen gaan, zeggen cancer-survivors dat de gedachte aan herhaling altijd bij hen is. Je maakt je misschien zorgen dat elke pijn een teken is dat jouw kanker terugkeert. Uiteindelijk zullen deze angsten vervagen, hoewel ze misschien nooit helemaal verdwijnen. Het is belangrijk om goed om te gaan met de angst door eerlijk tegen jezelf te zijn en over je gevoelens. Probeer je niet schuldig te voelen over je gevoelens en negeer ze niet in de hoop dat ze zullen verdwijnen. Vraag jouw arts wat je kunt doen om jouw kans op herhaling van kanker te verkleinen. Als je alles hebt gedaan wat je kunt om dat risico te verminderen, erken dan je angsten. Neem die angsten onder controle en doe wat je kunt om je toekomstige gezondheid te beïnvloeden.
Wat kan je doen?
Zorg goed voor je lichaam. Focus op jezelf gezond houden. Eet een gezond dieet met veel groenten. Pas lichaamsbeweging aan jouw dag aan. Doe het in het begin rustig aan, maar probeer de intensiteit en hoeveelheid beweging die je krijgt te verhogen terwijl je herstelt. Zorg voor voldoende slaap zodat je fris wakker wordt. Deze acties kunnen jouw lichaam helpen herstellen van de behandeling van kanker en je ook helpen jouw geest gerust te stellen door je meer controle over jouw leven te geven.
Ga naar al jouw vervolgafspraken. Je bent misschien bang voor het ergste wanneer het tijd is voor jouw volgende vervolgafspraak. Laat dat je er niet van weerhouden om te gaan. Gebruik de tijd met jouw arts om vragen te stellen over tekenen of symptomen die je zorgen baren. Schrijf jouw zorgen op en bespreek ze bij jouw volgende afspraak. Vraag naar jouw risico op herhaling en op welke tekenen en symptomen je moet letten. Als je meer weet, kun je je beter in controle voelen.
Wees open over je angsten. Spreek jouw bezorgdheid uit aan jouw vrienden, familie, andere cancer-survivors en jouw arts of een hulpverlener. Als je je niet op je gemak voelt bij het bespreken van je angsten, probeer dan je gedachten op te schrijven in een dagboek. Blijf bezig. Ga het huis uit en vind activiteiten die je gedachten afleiden van je angsten.
De meeste cancer-survivors melden dat de angst voor herhaling na verloop van tijd afneemt. Maar bepaalde gebeurtenissen kunnen je angsten opwekken. De gevoelens kunnen bijzonder sterk zijn vóór vervolgbezoeken aan jouw arts of de verjaardag van jouw diagnose van kanker.
Stress
Toen bij jou de diagnose kanker werd gesteld, was je mogelijk volledig gericht op jouw behandeling en gezond worden. Nu je de behandeling hebt voltooid, strijden al die projecten in huis en de dingen op je takenlijst om je aandacht. Hierdoor kun je je gestrest en overweldigd voelen. Heb niet het gevoel dat je alles tegelijk moet doen. Neem de tijd voor jezelf terwijl je een nieuwe dagelijkse routine opzet. Probeer te sporten, praat met andere cancer-survivors en neem de tijd voor activiteiten die je leuk vindt.
Depressie en angst
Aanhoudende gevoelens van verdriet en woede kunnen jouw dagelijks leven verstoren. Voor veel mensen zullen deze gevoelens verdwijnen. Maar voor anderen kunnen deze gevoelens uitgroeien tot depressie. Vertel jouw arts over jouw gevoelens. Indien nodig kun je worden doorverwezen naar iemand die je kan helpen. Een vroege diagnose en snelle behandeling zijn de sleutels tot het succesvol overwinnen van depressie.
Zelfbewustzijn
Als een operatie of andere behandeling jouw uiterlijk heeft veranderd, kun je je ongemakkelijk voelen over jouw lichaam. Veranderingen in huidskleur, gewichtstoename of -verlies, het verlies van een ledemaat of de plaatsing van een stoma kunnen ervoor zorgen dat je liever thuisblijft, weg van andere mensen. Je kunt je terugtrekken uit vrienden en familie. En zelfbewustzijn kan jouw relatie met jouw partner belasten als je je liefde of genegenheid niet waardig voelt. Neem de tijd om te rouwen. Maar leer ook te focussen op de manieren waarop kanker je een sterker persoon heeft gemaakt en besef dat je meer bent dan de littekens die kanker heeft achtergelaten. Als je meer zelfvertrouwen hebt over je uiterlijk, zullen anderen zich prettiger voelen om je heen.
Eenzaamheid
Je hebt misschien het gevoel dat anderen niet kunnen begrijpen wat je hebt meegemaakt, wat het moeilijk maakt om met andere mensen om te gaan en tot eenzaamheid kan leiden. Vrienden en familie weten misschien niet zeker hoe ze je kunnen helpen, en sommige mensen zijn zelfs bang voor je omdat je kanker hebt gehad. Overweeg om lid te worden van een steungroep met andere cancer-survivors die dezelfde emoties hebben als jij.
Hulp
Soms kan praten met vrienden of familie helpen. Maar misschien heb je het gevoel dat die mensen niet echt kunnen begrijpen wat je doormaakt als ze geen kanker hebben gehad. Je kunt overwegen om verder te kijken.
Een therapeut. Jouw arts kan je mogelijk doorverwijzen naar een professional die je kan helpen jouw emoties te doorzoeken en manieren te bedenken om met jouw gevoelens om te gaan. Speciaal opgeleide coaches voor tijdens en na de behandeling van kanker zijn remissiecoaches.
Andere overlevenden van kanker. Steungroepen, zowel in jouw gemeenschap als online, bieden een geweldige plek om jouw gevoelens te delen en te horen van anderen die doormaken wat je ervaart. Je kunt nieuwe manieren leren om met angsten om te gaan. je kunt ook jouw eigen expertise aanbieden aan anderen en hen helpen tijdens hun reis.
Bedenk jouw eigen plan om met jouw emoties om te gaan. Sta open en probeer verschillende strategieën om erachter te komen wat voor jou het beste werkt.
Bron: Shit or Shine