Het verhaal van Daan – deel 6

In ‘Het verhaal van Daan’ volgden we Daan, een jonge student van 23 jaar die de diagnose acute leukemie kreeg. In de bloei van zijn leven kwam alles op zijn kop te staan. Wij volgden Daan tijdens zijn behandeltraject. Een beenmergpunctie eind september wees uit dat hij geen leukemie meer heeft. In deze laatste aflevering vertelt Daan hoe hij zijn oude leven voorzichtig weer oppakt.

Bachelor, kwarttriathlon, skiën

Sinds afgelopen maart is Daan niet meer opgenomen geweest in het ziekenhuis. Hij is terug in zijn ouderlijk huis in Vught en als hij vertelt wat hij de afgelopen zomer heeft gedaan en wat hij wil gaan doen in het nieuwe jaar, kun je je bijna niet voorstellen dat dit dezelfde Daan is die een jaar geleden bijna was opgegeven door de artsen. In juli behaalde hij zijn bachelor Science Business and Innovation aan de Universiteit van Amsterdam. Begin september deed hij mee aan een kwarttriathlon: 1 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Hij heeft een camper gekocht waarmee hij in januari naar de Alpen rijdt om daar twee maanden te gaan toerskiën, een vorm van skiën waarbij geen gebruik wordt gemaakt van skiliften; je loopt zelf de berg op en skiet off-piste naar beneden. En komende zomer wil hij erop uittrekken met de camper om te gaan kitesurfen. Zijn uitleg klinkt haast onderkoeld: “Ik ben redelijk sportief aangelegd, heb altijd veel gesport en nu train ik ook weer veel.”

“Ik ben er nog niet”

Al is hij natuurlijk zielsblij dat de leukemie weg is, toch voelt Daan zich nog niet helemaal bevrijd en onbezorgd, al was het maar omdat hij nog niet alles kan doen wat hij wil. “Mijn afweersysteem is nu nog slecht, ik moet absoluut geen corona krijgen. Daarom woon ik ook nog steeds bij mijn ouders en niet in mijn eigen studentenhuis in Amsterdam. Gelukkig ben ik fit genoeg om te sporten, want verder kan ik niet veel doen. Ik moet opletten waar ik allemaal kom en wie ik ontmoet.”

Bovendien bestaat de kans dat de leukemie terugkomt: pas als die na vijf jaar niet is teruggekomen, verwachten de artsen dat de ziekte definitief verslagen is. “Ik vermaak me hartstikke goed en voel me gelukkig, maar ik ga nog niet onbezorgd door het leven; ik ben er nog niet. Die onzekerheid en het feit dat ik nog word geleefd door de omstandigheden vind ik moeilijk.”

Leven voor de toekomst

Daan kijkt vooral vooruit, concentreert zich op wat hij allemaal wil gaan doen. Natuurlijk denkt hij nog weleens terug aan wat er gebeurd is. “Begin november heb ik nog wel even gedacht: een jaar geleden was ik bijna dood. Maar ik probeer toch zo min mogelijk bezig te zijn met wat er is gebeurd. Ik waardeer mijn oude leven, van vóórdat ik ziek werd, en verheug me op het moment dat ik weer in Amsterdam kan gaan wonen.”

Hij heeft ook veel positieve dingen meegenomen uit de zware tijd die achter hem ligt. Dat vertelde Daan al eerder in deze serie, net als zijn vader Ed en zijn broer Koen die ook aan het woord kwamen. De twee broers werden hechte vrienden en zijn vader noemde de enorme liefde en betrokkenheid van veel mensen om Daan heen. “Het is heel makkelijk om Daan aardig te vinden,” zei zijn vader. Daan kreeg video-boodschappen van een trits aan BN’ers, onder wie Frenkie de Jong, Ruud Gullit, Marco Borsato, Matthijs van Nieuwkerk, Ali B. Ze stuurden allemaal lieve berichtjes en Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en lid van het corona-Outbreak Management Team, ging bij Daan op bezoek in het ziekenhuis.

Denkt hij nog weleens terug aan al die hartverwarmende steunbetuigingen? Daan: “Dat was superleuk. Ik denk nog weleens terug aan wat Rico Verhoeven zei in zijn filmpje: ‘It ain’t over till it’s over’. Ik moest daar begin van de maand aan denken toen Max Verstappen wereldkampioen werd: het is nog niet voorbij tot het voorbij is – hoe waar dat is, heeft Max in die race wel heel treffend laten zien.”

Levensles

Kerstmis 2021 viert Daan samen met zijn moeder bij het gezin van zijn oom in Zweden. Ze zijn er samen met de auto naartoe gereden. De jaarwisseling wil hij met een paar vrienden vieren; iedereen zal zich laten testen en afstand houden. Hij kijkt daar enorm naar uit. “Misschien is een mooie levensles die ik geleerd heb wel deze: doe dingen waar je gelukkig van wordt en die je leuk vindt. Je weet nooit wat er kan gebeuren dus maak er binnen jouw omstandigheden het beste van.”

Het interview met Daan is geschreven door Astrid Prummel.

Lees hier verder:
het verhaal van Daan – deel 1
Het verhaal van Daan – deel 2
Het verhaal van Daan – deel 3
Het verhaal van Daan – deel 4
Het verhaal van Daan – deel 5

Last modified: 23 december 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *