Het verhaal van Daan – deel 5

In ‘Het verhaal van Daan’ volgen we Daan, een jonge student van 23 jaar die afgelopen zomer de diagnose acute leukemie kreeg. In de bloei van zijn leven kwam alles op zijn kop te staan. Wij volgen Daan tijdens zijn behandeltraject. In deze aflevering vertellen Daans vrienden Bob de Witte, Julian van der Velde en Lennard van den Bergh over de halve marathon sponsorloop – Do It For Donny! – die ze op 29 mei met 80 hardlopers voor Daan organiseren.

Bob, Julian en Lennard

Een hechte vriendenclub

Bob de Witte is al bevriend met Daan sinds hun jeugd in Vught, Julian van der Velde woont sinds 2018 met Daan op een studentenhuis van Beaufort in de Gasthuismolensteeg in Amsterdam, en Lennard van den Bergh had al snel een klik met Daan toen ze elkaar leerden kennen binnen Beaufort. Lennard: ‘Daan was heel actief binnen Beaufort, we werden een hechte vriendenclub en iedereen schrok enorm toen Daan de diagnose acute leukemie kreeg.’ Vanaf het moment dat ze dit slechte nieuws kregen, hebben ze nauw contact gehouden met Daan. Julian: ‘We missen hem enorm, ook op het huis waar we wonen. Elke maandag hebben we samen een “huiseten” thuis en Daan is daar als het even kan bij via Zoom; hij is er dan bij op het scherm van een grote tv die we op tafel zetten. Zo hebben we ook Sinterklaas gevierd samen.’ Bob: ‘We hebben de hele rollercoaster van Daans ziekteverloop met alle ups en downs van heel nabij meegemaakt; het heen en weer geslingerd worden tussen hoop en wanhoop is heel heftig. Eén ding weten we zeker: als het op Daans instelling aankomt, dan wordt hij zeker beter!’

Do It For Donny!

Het idee voor de halve marathon sponsorloop ontstond binnen Beaufort. Bob: ‘Het idee om een actie op te zetten kwam van verschillende kanten; iedereen wilde heel graag iets voor Daan doen. Het concrete idee om een sponsorloop te organiseren is 3 maanden geleden bedacht met 2 wat oudere jongens van Beaufort. Er rennen ook 12 vrienden van Daan uit Vught mee. We gaan met 80 man lopen van ons huis op de Kloveniersburgwal naar Ouderkerk aan de Amstel. Familie en vrienden hebben al geld overgemaakt en we verwachten nog meer; hoeveel het is houden we nog even geheim.’

‘Gruwelijk’

Toen het plan echt stond, hebben de drie vrienden hun mede-lopers gevraagd een paar woorden op video op te nemen. Alle quotes achter elkaar vertelden het verhaal van het plan. Julian: ‘Dat heeft Daans broer Koen, die ook meeloopt, aan Daan laten zien in het ziekenhuis. Zijn reactie was heel mooi. Hij appte iets van “Mannen, wat mooi dat jullie allemaal een halve marathon gaan rennen! Kreeg het filmpje van Koen te zien, echt gruwelijk dat jullie dat gaan doen!” met een hartje erbij.’ Bob: ‘Eigenlijk is het een win-win-winsituatie. We wilden ten eerste een energy boost geven aan Daan, hem laten zien dat we samen strijden voor hem. Ten tweede wilden we geld ophalen voor Fight cancer, KWF en Matchis. Het derde winstpunt hadden we niet voorzien maar dat blijkt er zeker te zijn: dat we dit met zijn allen doen, geeft ons als vriendenclub het groepsgevoel terug dat we door corona heel lang gemist hebben. Want we hebben elkaar veel minder vaak gezien het afgelopen jaar.’  Lennard: ‘Het geeft een enorme verbondenheid. Iedereen is hard aan het trainen, sommige jongens zijn zelfs gestopt met roken, en we volgen elkaar op Strava. We hopen op een mooi bedrag voor Fight cancer en voor Daan. Daan is het beste goede doel dat we kunnen bedenken. Voor hem lopen we op 29 mei alle 80 de benen uit ons lijf!’

Je kunt hier doneren aan de halve marathon sponsorloop ‘Do it for Donny!’.

Filmpje ‘Do it for Donny’

Daan is ook door Omroep Brabant geïnterviewd, lees het hier.

Het interview met Bob, Julian en Lennard is geschreven door Astrid Prummel

Lees hier verder:
het verhaal van Daan – deel 1
Het verhaal van Daan – deel 2
Het verhaal van Daan – deel 3
Het verhaal van Daan – deel 4
Het verhaal van Daan – deel 5
Het verhaal van Daan – deel 6

Last modified: 12 mei 2022

One Reply to “Het verhaal van Daan – deel 5”

  1. Elsbeth schreef:

    Onwijs gaaf dat al je vrienden dit hebben gedaan. Wat kan het leven dan toch mooi zijn ondanks alle shit. Succes Daan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *