Kankercellen verkleden als virus

Actueel, Nieuws, Onderzoeken

Dankzij wetenschappelijk onderzoek overleven steeds meer mensen kanker. Maar nog altijd overlijden ieder jaar zo’n 45.000 Nederlanders aan deze vreselijke ziekte. Fight cancer selecteert elk jaar een aantal specifieke onderzoeken naar methoden om kanker beter op te sporen en te behandelen. Het onderzoek over kankercellen verkleden als virus is er daar een van. De onderzoekers ontwikkelen een nieuwe innovatieve manier van immunotherapie door kankercellen te verkleden als virus. In het laboratorium wordt getest voor welke vormen van kanker deze aanpak kansrijk is. 

De onderzoeker, Prof. Dr. Wijnand Helfrich vertelt er in onderstaand filmpje meer over. Nog meer weten over dit onderzoek of de andere onderzoeken die Fight cancer steunt? Klik dan hier.

Waarom is dit onderzoek nodig?
De meeste mensen komen als kind in aanraking met het CMV-virus. Ze worden in de regel niet ziek, maar ontwikkelen er wel een sterke afweer tegen. Het virus blijft na de eerste besmetting achter in het lijf, om vervolgens gedurende het leven af en toe kortstondig op te laaien. Omdat er afweercellen (T-cellen) in het lichaam speciaal getraind zijn tegen het virus, maken ze direct korte metten met deze activiteit. Bij dit kat-en-muis spel tussen afweer en het CMV-virus, ontstaan er gedurende het leven steeds meer van deze anti-CMV afweercellen. Bij ouderen kunnen daardoor tot wel 10-15% van alle T-cellen in het bloed gericht zijn tegen het CMV-virus.

In dit project onderzoekt prof. Wijnand Helfrich het spectaculaire idee om kankercellen te voorzien van eigenschappen waardoor afweercellen ze herkennen als actieve CMV-virussen. Maar zoals wel vaker met een innovatief idee, moet eerst worden onderzocht in hoeverre het veilig en haalbaar is.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?
De onderzoeksgroep van Helfrich gaat aan de slag met een eiwit dat specifiek hecht op kankercellen en ervoor zorgt dat ze er voor het afweersysteem uit gaan zien als actieve CMV-virussen.
In het laboratorium wordt getest voor welke vormen van kanker deze aanpak kansrijk is. Waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van kankercellen en T-cellen die rechtstreeks afkomstig zijn van patiënten.

Wat levert dit onderzoek op?
Dit onderzoek moet duidelijk maken of deze methode haalbaar en veilig is om door te ontwikkelen naar patiëntenstudies.

Last modified: 9 december 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *