Kunstmatige intelligentie voor vroege opsporing van borstkanker

Nieuws, Onderzoeken

Dankzij wetenschappelijk onderzoek overleven steeds meer mensen kanker. Maar nog altijd overlijden ieder jaar zo’n 45.000 Nederlanders aan deze vreselijke ziekte. Fight cancer selecteert elk jaar een aantal specifieke onderzoeken naar methoden om kanker beter op te sporen en te behandelen. Het onderzoek over kunstmatige intelligentie voor vroege opsporing van borstkanker is er daar een van. De onderzoekers in dit project willen kunstmatige intelligentie (denk aan computers en zelflerende algoritmen) gebruiken die radiologen helpt om mammogrammen beter te lezen en interpreteren. Dat moet leiden tot betere opsporing van borstkanker, minder vals-positieve uitslagen en besparingen op kosten voor de gezondheidszorg.

Een van de onderzoekers, Dr. Ioannis Sechopoulos vertelt er in onderstaand filmpje meer over. Nog meer weten over dit onderzoek of de andere onderzoeken die Fight cancer steunt? Klik dan hier.

Dr. Ioannis Sechopoulos, Radboud UMC

Het onderzoek

De bevolkingsonderzoeken zijn krachtige instrumenten om kanker vroegtijdig op te sporen. De borstkankerscreening, waarbij een mammogram (röntgenfoto van de borst) wordt gemaakt, brengt jaarlijks ruim 6.000 gevallen van borstkanker aan het licht. Aangezien het gaat om deelnemers die nog geen klachten hebben, is het idee achter zo’n bevolkingsonderzoek dat je een tumor opspoort in een vroeg stadium, waardoor een betere behandeling mogelijk is.

Desalniettemin valt er nog winst te behalen bij mammografie. Zo komt het geregeld voor dat er een afwijking wordt gevonden waarbij niet duidelijk is of het wel echt een tumor is die ingrijpen behoeft. Maar ook zogenaamde ‘vals-negatieven’ zijn mogelijk, dat een beginnende tumor over het hoofd wordt gezien. Of dat een tumor begint te groeien tussen deelname aan twee bevolkingsonderzoeken door (vrouwen worden om de 2 jaar uitgenodigd). In sommige gevallen blijkt dan dat die tumor op het eerste mammogram wel degelijk al zichtbaar was. Maar het blijft een grijs gebied voor de radioloog die het mammogram moet interpreteren.

De onderzoekers in dit project willen hen daar een handje bij helpen. Door algoritmen te ontwikkelen – kunstmatige intelligentie – computerprogramma’s die in staat zijn mammogrammen beter af te lezen dan het menselijk oog dat kan.

Wat levert dit onderzoek op?

De kennis die in dit onderzoek wordt ontwikkeld, moet eraan bijdragen dat binnen het bevolkingsonderzoek borstkanker minder vals-positieven en -negatieven voorkomen. Oftewel, dat verdachte afwijkingen die ingrijpen behoeven ook daadwerkelijk worden opgespoord en dat afwijkingen die je zou kunnen laten zitten ook als zodanig worden geclassificeerd. Daarmee wordt over- en onderbehandeling van borstkanker voorkomen.

Last modified: 9 september 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *