Van euro naar oplossing

Fighters, Nieuws, Onderzoeken

Fight cancer haalt geld op voor kankeronderzoek en preventie. Dit wordt onder andere gedaan middels het organiseren van evenementen waarbij deelnemers sponsorgeld op kunnen halen. Ook faciliteert Fight cancer een platform waar mensen zelf een eigen actie op kunnen zetten. Met het opzetten van jouw eigen actie en het binnenhalen van donaties steun jij de strijd tegen kanker. Van iedere gedoneerde euro gaat minimaal 75 cent rechtstreeks naar onderzoek en preventie. Maar hoe gaat die weg van donatie naar kankeronderzoek eigenlijk? Wij leggen het je graag uit!

1. Join the Fight!
Kom ook in actie en start jouw eigen hardloopwedstrijd, online veiling, of benefietparty. Of haal geld op door de verkoop van eigen gemaakte cupcakes, sieraden of oude kleding die je niet meer draagt. Alles kan!

2. Inkomsten en uitgaven
Alle donaties die voortkomen uit deze acties komen op een jaarrekening. Op deze jaarrekening staan tevens alle eigen inkomsten (zoals sponsordeals) en uitgaven (zoals wervingscampagnes) van Fight cancer. Alle inkomsten minus de uitgaven worden via KWF Kankerbestrijding besteed aan kankeronderzoek en preventie.

3. Subsidieaanvragen
Ondertussen vragen onderzoekers uit het hele land subsidieaanvragen voor hun onderzoek aan. Dit loopt via KWF Kankerbestrijding en zij ontvangen ongeveer 300 aanvragen per jaar.

4. Beoordeling aanvragen
Vervolgens beoordeelt KWF Kankerbestrijding of de onderzoeksvoorstellen van uitmuntende kwaliteit zijn en beslist daarmee of het onderzoek gefinancierd kan worden. Daar gaat een zorgvuldige procedure aan vooraf; (inter)nationale toponderzoekers en (ex-)patiënten toetsen alle onderzoeksvoorstellen kritisch op basis van wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie. Zij brengen hierover advies uit aan KWF Kankerbestrijding. Hier kun je meer lezen over dit beoordelingsproces.

5. Onderzoekers aan de slag
Wanneer het onderzoek goedgekeurd is voor een subsidie gaan de onderzoekers aan de slag. Deze subsidie wordt mede mogelijk gemaakt door de acties van Fight cancer. Gemiddeld duurt een onderzoek vier jaar en kost het 500.000 euro. Iedere euro is dus hard nodig.

6. Ontdekkingen
Tijdens de lopende onderzoeken worden belangrijke ontdekkingen gedaan die Fight cancer samen met KWF Kankerbestrijding naar buiten brengt.

7. Op de markt
Wanneer hier een medicijn of behandeling uit voortvloeit, komt het op de markt. Maar er komt niet altijd een medicijn of behandeling voort uit een onderzoek, het kan ook belangrijke kennis zijn die de genezing van kanker kan verbeteren.

8. Meer genezing
Dankzij al deze onderzoeken kunnen er meer mensen kanker overleven. Hier zien wij al veel verbetering in. Terwijl in 1949 slechts 25% van alle patiënten na vijf jaar nog in leven was, is dat nu al 65%. Maar dit percentage moet nog hoger!

9. Minder kanker
Eén ding staat voorop: voorkomen is beter dan genezen. Maar, helaas is dit niet altijd mogelijk. Toch toont onderzoek aan dat één derde van alle kanker wel te voorkomen is door een gezonde leefstijl. Dat is dan ook de reden dat preventie zo belangrijk is. Zo kunnen mensen geïnformeerd worden over welke risicofactoren een rol spelen.

Het uiteindelijke doel is dat kanker een ziekte wordt die niet meer dodelijk is. Samen kunnen wij het verschil maken.

Last modified: 29 januari 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *