Fighter in de spotlight: Mayra van den Bron

We maken kennis met fighter Mayra van den Bron. Mayra is 17 en komt uit Dordrecht. In het dagelijks leven is ze vooral bezig met de gewone dingen zoals school en werk, maar daarnaast probeert ze ook zoveel mogelijk momenten te pakken voor haarzelf. Wat ze tijdens dat soort momenten doet verschilt heel erg per keer. Mayra: “Ik hou er bijvoorbeeld enorm van om creatief bezig te zijn, zoals schilderen, schrijven, muziek maken, etc. Maar ook sportief bezig zijn is iets wat ik erg fijn vind om te doen. Ik ga dan ook regelmatig naar de sportschool en volg ik routes in de mooiste gebieden van Nederland om te skeeleren, lopen, fietsen, etc.

Deze foto heeft Mayra zelf gemaakt tijdens de Fight Cancer Summer Challenge

Als je aan Mayra vraagt wat haar gelukkig maakt antwoordt ze: “Er zijn zoveel dingen in het leven die mij een gelukkig persoon maken. Dingen bereiken is daar één van. Zo geniet ik bijvoorbeeld meer van de rest van mijn dag als ik daarvoor een productieve ochtend heb gehad. Dat is nou juist balans.”

Mayra leerde Fight cancer kennen nadat ze een leuke dag gespendeerd had in Rotterdam. Met haar ouders liep ze terug naar de auto om naar huis te gaan toen haar oog viel op een digitaal reclamebord waarop toevallig de Fight Cancer Summer Challenge werd gepromoot. Mayra: “Ik werd zo enthousiast dat ik in de auto op weg naar huis meteen een account had aangemaakt.”

“Ik heb de Fight Cancer Summer Challenge inmiddels afgerond. Het aantal kilometers dat ik wilde behalen is veertig en ik kan met trots zeggen dat ik er overheen zat!”

Mayra deed mee met de Summer Challenge om verschillende redenen. De voornaamste reden is dat een tijdje geleden een vriendin waar Mayra goed mee omging op de basisschool overleden is aan leukemie. Mayra: “Ondanks dat we uit elkaar waren gegroeid, heeft het ontzettend lang erg veel pijn gedaan. Dat doet het nog steeds. Ze zeggen weleens: ‘je weet pas wat je mist als het er niet meer is,’ en daar kon ik mij heel erg in vinden. We hadden allang geen contact meer, maar toch voelde ik een rare leegte die ik op geen enkele manier wist op te vullen. Ik kan met mijn deelname helaas niet mijn vriendin op een magische wijze terugbrengen, hoe graag ik dat ook zou willen, maar ik kan mij wel inzetten voor alle andere mensen op de wereld die kampen met deze verschrikkelijke ziekte. Dat is het minste wat ik kan doen.”

Een andere reden dat ze meedoet aan de Summer Challenge is omdat ze het zo’n mooi concept vindt. Mayra: “Er is eigenlijk een soort win-win situatie gaande: je bent als deelnemer actief bezig en kan de challenge gebruiken om op terug te vallen als motivatie. Zo help je niet alleen anderen, maar ook jezelf.”

Sinds begin dit jaar schrijft Mayra elke dag minimaal één ding op waar ze die dag dankbaar voor is. Dat heeft niet per se haar leven zelf veranderd, maar zeker wel haar kijk op het leven. Mayra: “Ook op de mindere dagen blijf ik nog steeds zoeken naar dat ene positieve puntje van de dag waar je je normaal gesproken totaal niet van bewust zou zijn. Als voorbeeld: in plaats van ‘mijn dag is verloren omdat ik heel de dag heb moeten blokken voor mijn opkomende examen’ zeg je nu ‘ik ben dankbaar voor het vele werk wat ik vandaag heb gedaan.’ Het heeft zo’n positieve invloed op je mindset.”

Mayra’s bucketlist is best wel lang, ze wil nog veel dingen doen. Één daarvan is reizen. Ze wil zoveel mogelijk van de wereld gezien hebben, meedoen met verschillende culturen en andere tradities meemaken. Dat lijkt haar fantastisch.

Mayra: “Ook zou ik ooit nog weleens willen bungeejumpen of uit een vliegtuig willen springen. De ‘typische’ dingen waar je een kick van krijgt. Dat lijkt me heel bijzonder om mee te maken.”

Met deze 5 woorden omschrijft Mayra zichzelf:
Creatief. In mijn vrije tijd vind ik het namelijk erg leuk om creatief bezig te zijn. Zoals ik eerder al aangaf is schilderen is iets wat ik graag doe, maar ook schrijven, muziek maken, etc.

Gedreven. Als ik een doel voor ogen heb, dan zal ik er alles aan doen om deze te bereiken. Een mooi voorbeeld hiervan is natuurlijk deze challenge.  

Optimistisch. Wat er ook gebeurt in mijn leven, ik probeer altijd optimistisch te blijven denken. Uiteraard is dat makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik moet zeggen dat het aardig lukt. Dat is echt iets wat ik erg bewonder van mezelf.

Kritisch. Soms iets té. Ik blijf vaak maar doorgaan en doorgaan omdat ik alles zo perfect mogelijk wil hebben. Dit is natuurlijk niet per se iets negatiefs, maar wel wanneer je met bijna niks meer genoegen wilt nemen. 

Ongeduldig. Wanneer ik bijvoorbeeld een doel voor ogen heb, wil ik deze het liefst zo snel mogelijk bereiken. Maar dit is uiteraard erg onrealistisch. De beste resultaten behaal je juist om ergens tijd in te stoppen.

Last modified: 6 september 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *