Duo-interview Shit or Shine & Fight cancer

Vandaag praten we met twee bijzondere vrouwen; Elsbeth Slippens-Heuver van Shit or Shine en Stefanie van Rootselaar van Fight cancer. De twee zijn onlangs een leuke samenwerking aangegaan. In een duo-interview komen we meer over hen en de twee Stichtingen te weten.

Wie zijn jullie?
Stefanie van Rootselaar is sinds kort de nieuwe directeur van Fight cancer. ‘Ik zou mijzelf omschrijven als een positief ingestelde verbinder, die gelooft in mensen in hun kracht zetten. Het motiveren van mensen en hen helpen het beste uit zichzelf en een situatie halen, geeft mij energie!’. De merkwaarden van Fight cancer – waaronder betrokken, positief, open en daadkrachtig – sluiten naadloos aan op hoe zij in het leven staat.

In januari 2020 is Elsbeth Slippens-Heuver gestart met de oprichting van Shit or Shine als aanvulling op haar werk als leefstijl- en vitaliteitscoach. Met veel plezier staat zij in het leven, waar zorgzaamheid en betrokkenheid als een rode draad doorheen lopen. Elsbeth: ‘Ik probeer het beste in de mens naar boven te halen zodat ze weer in hun kracht staan en kunnen stralen.’ Elsbeth wordt omschreven als betrokken, dynamisch, professioneel, rustig, sociaal, behulpzaam, zorgzaam, krachtig en authentiek. Daarom is Shit or Shine ook relevant, oprecht, energiek en behulpzaam in een omgeving van warmte en geborgenheid, vertrouwen, energie en shine. Een plek waarvan zij hoopt dat veel vrouwen zich thuis voelen.

Wat houden de twee stichtingen in?
Onder het motto ‘Love life. Fight cancer.’ wil Stichting Fight cancer heel Nederland inspireren om samen in actie te komen voor meer onderzoek naar kanker. Iedereen kan een bijdrage leveren: door een eigen actie te starten, deel te nemen aan een van hun lokale evenementen door het hele land, geld te doneren of vrijwilliger te worden. Met de fondsen die zij werven, financieren zij via KWF Kankerbestrijding wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie. Dat zorgt voor meer genezing en minder kanker, en is daarom van levensbelang.

Shit or Shine is een gratis online magazine en wordt gemaakt door en voor vrouwen met en na kanker. Er is een grote behoefte aan support voor vrouwen na de behandeling van kanker. Het warme bad van de zorg valt weg maar niets is nog hetzelfde. Hoe pak je je leven weer op? Inmiddels worstelen duizenden vrouwen in Nederland hiermee. Voor hen werd Shit or Shine in oktober 2020 gelanceerd. Ze gaan voor positiviteit: oog voor de shit, maar focus op de shine! Naast het magazine is er de Sparkle-club, een online ontmoetingsplek. Ook bieden ze gratis challenges en betaalde trainingen aan die vrouwen met en na kanker helpen bij het werken aan hun herstel, het opbouwen van energie en het vormgeven van hun leven. En in 2021 wordt nog de SOS-CoachClub opgericht, zodat je eenvoudig een erkende coach kan vinden als je die nodig hebt.

Hoe ben je bij Shit or shine/Fight cancer terecht gekomen?

Stefanie: ‘Jaren geleden heb ik vanuit een andere baan een project gedaan samen met Fight cancer. De missie van de stichting en het feit dat zij zo’n beladen onderwerp als kanker op zo’n positieve en krachtige manier benaderen, sprak mij toen al aan. Na vijftien jaar in het commerciële bedrijfsleven te hebben gewerkt, begon zingeving voor mij steeds belangrijker te worden. Dus toen ik de kans kreeg om verantwoordelijk te worden voor een stichting die op zo’n verbindende en krachtige manier fondsen werft voor kankeronderzoek, heb ik de kans met beide handen aangegrepen. Kanker is helaas nog steeds doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Het is heel mooi om een bijdrage te kunnen leveren aan een wereld waarin kanker hopelijk geen dodelijke ziekte meer hoeft te zijn.’


Elsbeth: ‘Vanaf mijn 25ste raakte ik gefascineerd door kanker. Dat een kleine verandering in een cel toch zo’n chaos in het lichaam en leven van iemand kan aanrichten. Het lezen daarover is een hobby geworden en in mijn omgeving heb ik anderen in hun traject intensief of met kleine beetjes geholpen. Ook zag ik dat je na de behandeling nog lang niet klaar bent en dat de hulp die geboden werd nog onvoldoende was en bovenal niet vanuit een positieve insteek. Uiteindelijk heb ik na de nodige studies en met een dosis lef besloten om shirotshine.nl op te richten om vrouwen in heel Nederland met of na kanker te kunnen helpen. Op een positieve manier, met kracht en liefde. Het is een passie en een goed doel met als missie om 10.000 vrouwen met en na kanker te helpen.’

Waar ligt de connectie tussen Shit or Shine en Fight?
Fight cancer heeft net als Shit or Shine een online platform, LoveLife.nl. Beiden staan voor het genieten en de liefde voor het leven. Het houden van jezelf en de ander. Beiden staan voor kracht, positiviteit en liefde. En natuurlijk kanker. Stefanie: ‘Ik vind Shit or Shine een ontzettend mooi platform voor vrouwen met kanker (of die kanker hebben gehad). Het is wat mij betreft een echt empowerment platform om ervaring, kennis en tips met elkaar te delen. Om met of na kanker weer krachtig in het leven te staan. Deze gedachte stimuleren wij als Fight cancer enorm.’ Elsbeth: ‘Wat ik geweldig vind aan LoveLife is dat de jongeren zich ook bewuster zijn van de risico’s op het ontstaan van kanker en dat zij zich ook zo massaal inzetten voor deze verschrikkelijke ziekte.’

Wat is jullie droom voor Shit or shine/ Fight?
Stefanie: ‘Mijn droom voor Fight is dat we binnen een paar jaar groeien naar 50 fondsenwervende evenementen per jaar en daarmee richting de 10 miljoen gaan qua fondsenwerving! En dat wij daarmee nog meer baanbrekend kankeronderzoek mogelijk maken.’

Elsbeth: ‘Mijn droom is een (financieel zelfvoorzienende) organisatie waarin we alles kunnen bieden wat vrouwen met of na kanker nodig hebben om zichzelf weer goed op de rit te krijgen. Als je aan Shit or Shine denkt dan word je al blij, het is een anker voor iedereen na de behandeling van kanker en voor vrouwen die leven met chronische kanker.’

Shitorshine.nl
Fightcancer.nl

Last modified: 31 augustus 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *