Nachtwacht reist ziekenhuizen af

Lifestyle, Nieuws, Ziekenhuizen

Tot en met 26 februari hangt de Nachtwacht in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (AVL). Althans, niet het échte schilderij maar een levensgrote replica. Deze replica reist sinds juli 2020 langs ziekenhuizen en verpleeghuizen zodat de mensen daar dit meesterwerk ook eens kunnen aanschouwen.

Het initiatief, genaamd ‘Nachtwacht on tour’, is door het Rijksmuseum en Philips in het leven geroepen om mensen die normaliter niet naar het museum kunnen toch in aanraking te laten brengen met dit meesterwerk. Zeker nu de musea gesloten zijn, is dit een unieke kans voor patiënten, bezoekers en medewerkers van de ziekenhuizen en verpleeghuizen. Raad van Bestuurlid Marien van der Meer is trots dat dit meesterwerk nu in het AVL te zien is: “Wij zeggen het Rijksmuseum en Philips dank dat we de Nachtwacht op deze manier dichtbij onze patiënten, bezoekers en medewerkers kunnen brengen. Kunst kan inspirerend zijn, afleiding brengen en rust.”

Ook de Patiëntenraad van het AVL is blij met deze Rembrandt in hun ziekenhuis: “Als kankerpatiënt ga je door diepe dalen. Zware tijden wisselen zich af met goede uitslagen. Soms zit het tegen, soms valt het reuze mee. Je voelt je klein en afhankelijk van artsen en naasten. Velen van ons trotseren sterke emoties en staan ‘op scherp’.  Het Rijks wil haar kunst inzetten om je in deze ziekteperiode te troosten. Kijk eens hoe Rembrandt licht en donker gebruikt om ambitie, strijd en actie beter te kunnen zien. In het kleine meisje vooraan met de kip om haar middel zie je de betovering. En met de fiere mannen die de vaandels hoog dragen schildert hij moed en vertrouwen. Neem de tijd om het schilderij van nabij te bekijken zoals je het nog nooit hebt kunnen ervaren. Laat de dramatiek en bewogenheid van deze ‘voorstelling’ binnenkomen. En ervaar eens wat dit met je doet.”

Bron: Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis

Last modified: 4 maart 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *