Eerder schreven we al dat de Europese Commissie geld beschikbaar maakt om gezonde voeding beter beschikbaar te maken ten opzichte van ongezonde voeding. Ook een aantal gezondheidsfondsen en andere instanties binnen ons land roepen het kabinet op maatregelen te nemen tegen te veel verzadigd vet, suiker en zout in voedingsmiddelen. Deze gezondheidsclubs, verenigd in de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie, willen supermarkten en fabrikanten via wetgeving opleggen eten en drinken gezonder te maken.
De jarenlange zelfregulering door de voedingsindustrie heeft te weinig resultaat opgeleverd, stelt directeur Tom Oostrom van de Nierstichting en woordvoerder namens de alliantie. “Ongezond eten en drinken maakt mensen ziek. Daarom moet de hoeveelheid zout, suiker en ongezond vet in producten omlaag”, zegt hij. Fabrikanten en supermarkten zetten volgens hem te kleine stappen. Maar niet alleen de Nierstichting, ook het Diabetes Fonds, de Hartstichting en de Maag Lever Darmstichting vinden dit. De oproep tot wetgeving wordt ondersteund door UNICEF Nederland en de gemeente Amsterdam.
De alliantie verwijst naar onderzoek dat uitwijst dat een ruime meerderheid van de bevolking het belangrijk vindt dat bewerkte voeding gezonder wordt gemaakt. Een ruime meerderheid vindt dat frisdranken met veel suiker duurder moeten worden gemaakt en dat een verbod moet worden ingesteld op reclame voor ongezonde voeding voor kinderen.
Oostrom: “Als we nu niks doen, heeft in 2040 bijna twee derde van de Nederlanders overgewicht, met alle gevolgen van dien. Dat zijn meer dan 9 miljoen mensen. Om dit probleem aan te pakken, willen wij een maatschappij waarin gezond eten en drinken de standaard is. Te beginnen bij de jeugd.”
Bron: HartvanNederland en Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie