Europese Commissie wil de beschikbaarheid van alcohol en ongezonde voeding aanpakken

Jaarlijks staan we op 4 februari, op Wereldkankerdag, stil bij kanker. Nog steeds één op de drie personen krijgt te maken met deze ziekte. Kanker is in veel gevallen niet te voorkomen door gezond te leven. Toch blijkt dat één derde van alle kanker dat wél is. We weten steeds beter welke risicofactoren de kans op kanker vergroten. Zoals roken, ongezonde voeding en te veel alcohol.

We zijn dan ook positief verrast door de nieuwe plannen van de Europese Commissie om alcohol en ongezonde voeding op minder plekken beschikbaar te maken. Ook willen ze de regels voor tabaksproducten strenger maken zodat ze kanker kunnen terugdringen. In de komende jaren wil de commissie hier totaal 4 miljard euro aan uitgeven.

cottonbro via Pexels

Bewustwordingscampagnes
De Europese Commissie gaat lidstaten aansporen om te zorgen dat alcohol op minder plekken gekocht kan worden. Tevens wil de Europese Commissie de belasting op alcohol verhogen en bewustwordingscampagnes ontwikkelen die mensen informeert over de risico’s van alcohol. Ook willen zij strengere regels voor alcoholreclame en willen ze gezondheidswaarschuwingen op alcoholische artikelen zien.

Ook moeten de regels voor de tabaksindustrie aangescherpt worden. Net als bij alcohol wil de Europese Commissie de belasting op tabaksproducten verhogen en verscherpen ze de marketingregels. Ook willen zij een strengere regelgeving hanteren voor relatief nieuwe rookproducten, zoals de e-sigaret en producten waarbij de tabak niet verbrand maar verhit wordt.

Focus op gezonde voeding
Ook de regels voor ongezonde voeding moeten op de schop. Daarbij kijkt Brussel onder meer naar meer aanbod van gezonde voeding op scholen, waar de ongezonde voeding juist minder beschikbaar moet zijn. Ook wil de commissie strengere reclameregels voor ongezond eten en drinken.

Bronnen: NU.nl & European Commission.

Last modified: 11 februari 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *