Ontwikkelen van vaccin tegen kanker

Onderzoeken

Onderzoeken Fight cancer

Dankzij wetenschappelijk onderzoek overleven steeds meer mensen kanker. Maar nog altijd overlijden jaarlijks zo’n 45.000 Nederlanders aan deze vreselijke ziekte. Daarom blijft Fight cancer zich onverminderd inzetten voor wetenschappelijk onderzoek naar methoden om kanker beter op te sporen en te behandelen.

Fight cancer richt zich op enkele onderzoeken tegelijkertijd. In dit artikel behandelen we het onderzoek ‘Ontwikkelen van vaccin tegen kanker’.

Ons afweersysteem beschermt ons tegen lichaamsvreemde indringers, zoals bacteriën en virussen. Onderzoekers proberen afweercellen te trainen om óók kankercellen aan te vallen. In steeds meer gevallen lukt dat, maar prof. Arjan Griffioen (VUmc) durft nog een stapje verder te denken: hij wil een vaccin ontwikkelen dat voorkomt dat mensen überhaupt kanker krijgen.

Het onderzoek
Ons afweersysteem kan alles herkennen wat lichaamsvreemd is en beschermt ons zo tegen bijvoorbeeld ziekteverwekkers. Ons afweersysteem is zó efficient dat het zelfs kan herkennen wanneer lichaamscellen zich ontwikkelen als kankercellen. Dit bracht ons ertoe het eigen afweersysteem versterkt in te zetten tegen tumoren. Wij hebben een techniek ontwikkeld waarbij we de immunologische afweer opzetten tegen de bloedvaten in de tumor. Deze bloedvaten verschillen van die in gezonde weefsels. Met een vaccinatie tegen deze verschillen kan ons eigen immuunsysteem de tumor herkennen en afbreken.

Update voortgang onderzoek (januari 2021)
De onderzoeksgroep achter dit ambitieuze project is druk bezig met het ontwikkelen en testen van een vaccin dat de bloedvatgroei in vroege tumoren stopt. En daarmee kanker kan voorkomen. 

Een mooi tussentijds resultaat is dat het vaccin geen invloed heeft op de wijze waarop wondjes genezen. Dat is belangrijk, omdat dat in een ander geval waarschijnlijk een te grote bijwerking zou zijn. 

De tests gebeuren momenteel bij muizen en op weefselmateriaal van diverse kankersoorten. Het is nog veel te vroeg om toe te dienen aan patiënten, maar de stappen die nu worden ondernomen plaveien hopelijk de weg voor een toekomst waarin een vaccin bestaat dat kanker kan voorkomen!

De onderzoeker
Arjan Griffioen
Leeftijd: 57 jaar
Functie: Professor, Hoofd Angiongenese Laboratorium, VUMC

“Mijn belangrijkste motivatie is om een therapie te ontwikkelen waardoor mensen niet meer aan kanker zullen overlijden. Dit is een hooggegrepen doel, maar als onze inzet de overleving van kankerpatiënten verlengt, of de ziekte meer beheersbaar maakt, zou dat al geweldig zijn.”

Praktische informatie
Het is een stip aan de horizon die vele jaren zal duren, nuanceert hij alvast. “Het kost jaren om een middel te onderzoeken in het laboratorium en de stap naar zieke mensen te maken, laat staan om de stap te maken naar vaccinatie van gezonde mensen. Daarvoor gelden strenge regels. Ik denk echter dat er een goede kans is dat we met dit onderzoek iets kunnen betekenen, dus dan moeten we het gewoon proberen!”

Projectcode: 11651 / 2018-1
Titel: Immuuntherapie-strategie voor therapie en preventie van kanker – targeten van vroege angiogene switch merkers.
Projectleider: prof. Arjan Griffioen
Instituut: Amsterdam UMC – locatie VUmc
Startdatum: begin 2019
Looptijd: 4 jaar
Kankersoort: niet-tumorspecifiek
Financiering KWF: €781.395,97

Interview met Arjan Griffioen.

Een vaccin tegen kanker?
Om uit te leggen hoe zijn vaccin werkt, begint Griffioen zijn verhaal waar ook het verhaal van een tumor begint. “Iedere tumor ontstaat uit een goedaardige situatie, zoals een poliep in de darmen. Maar dat kan uitgroeien tot darmkanker. Alles wat daarvoor gebeurt, is dus goedaardig. Maar opeens is er een ‘switch’ en zijn de cellen kwaadaardig. Eén van de eerste processen die daarbij ‘aan’ gaat, is angiogenese: de vorming van nieuwe bloedvaten. Want als een tumor wil groeien, bijvoorbeeld van 2 millimeter naar 2 centimeter, dan zijn er behoorlijk wat bloedvaten nodig. Het moment dat angiogenese begint noemen we de angiogenic switch.”

Wanneer zoiets gebeurt in het lichaam, is het afweersysteem in principe in staat om in te grijpen. Witte bloedcellen doen daarbij dienst als een soort ‘verkenners’, zij zijn de eerste die onraad ruiken. Maar tumoren doen iets slims, vertelt Griffioen. “In gezonde bloedvaten zitten zogeheten adhesiemoleculen waar witte bloedcellen aan vast kunnen plakken. Maar in de bloedvaten die de tumor aanmaakt, zijn die moleculen er niet. Daardoor zit de tumor lekker veilig voor de witte bloedcellen.”

Bloedvatgroei stoppen
De onderzoeker doorziet het trucje van deze tumoren. Daarbij maakt hij de vergelijking met wat er gebeurt bij de ontwikkeling van een embryo tot volgroeid kind: “Een embryo groeit ook en moet daarbij allerlei cellen aanmaken. Dan kun je het er niet bij hebben dat het afweersysteem zich ermee bemoeit, want dat gedraagt zich vrij destructief. Daarom is tijdens de embryonale ontwikkeling een speciaal gen actief, dat deze adhesiemoleculen uitzet. Na de geboorte gaat dit gen juist op non-actief, dan is dit mechanisme niet meer nodig. Wij hebben er in de afgelopen jaren veel onderzoek naar gedaan en het blijkt dat tumoren in staat zijn om dit gen weer aan te zetten. Zo kunnen ze dus weer bloedvaten aanmaken en groeien.”

Je moet van goede huizen komen om dit proces tegen te houden.

Met zijn uitleg gaat de professor diep in op de details, maar die zijn nodig om te begrijpen wat hij nu wil gaan uitzoeken in dit project. “We hebben heel systematisch gekeken naar eiwitten die wél op de bloedvaten van de tumor zitten, maar niet in gezond weefsel. We hebben een stuk of 15 van zulke eiwitten gevonden. We gaan proberen om deze eiwitten te blokkeren met vaccins. De vaccins zijn specifiek op deze targets gericht, en zorgen ervoor dat het afweersysteem deze stoffen aanvalt. Over vier jaar, aan het eind van dit project, hoop ik dat we op die manier een vaccin hebben ontwikkeld dat de angiogenic switch voorkomt. En daarmee dus ook aanleiding geeft tot het voorkomen van bloedvatgroei waardoor tumoren niet kunnen groeien.”

Behandelen, voorkomen, of beide?
Of het daarmee ook echt mogelijk is om kanker te voorkomen, dat moet nog blijken. “Je moet van goede huizen komen om dit proces tegen te houden. Maar zelfs als we met bloedvatremming alleen de groei van de tumor kunnen remmen, dan kan er alsnog een goed behandelend vaccin uitrollen voor mensen die al kanker hebben. Dat zou ook de logische volgende onderzoeksstap zijn: een eerste patiëntenstudie met uitbehandelde patiënten, waarbij onderzocht kan worden of deze methode veilig is. Een stap daarna kan zijn dat je gezonde mensen met een verhoogd risico op kanker vaccineert, bijvoorbeeld vanwege erfelijke aanleg. Zo voorkom je wellicht dat borstkanker ontstaat bij vrouwen met erfelijke BRCA-mutaties.”

Kosten in eigen hand
Tot slot wijst de onderzoeker op de te verwachte kosten van zijn vaccin. Want dure medicijnen zijn een hot topic. “Ik kan wel begrijpen dat we een middel dat 150.000 euro per jaar kost niet voor iedereen kunnen betalen. Onze methode kan echter een stuk goedkoper. Ten eerste scheelt een preventief vaccin sowieso veel kosten voor de maatschappij. Daarnaast: als een grote fabrikant een patiëntenstudie doet, kan dat zo richting de 300 miljoen euro kosten. Wij ontwikkelen nu ideeën om zulke studies zelf te doen.”

Dat moet ook wel, denkt Griffioen, want de industrie zal niet zo gauw in een preventief project stappen. “Veel mensen krijgen pas in de laatste fase van hun leven kanker. Bijna al het geld van de farmaceutische industrie gaat naar dat behandeltraject, slechts 1% naar het preventieve project. Blijkbaar is dat laatste minder aansprekend voor de industrie.”

Last modified: 1 februari 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *