Patiëntenverhaal #15: ”Ren voor je leven”

Nieuws

Love Life run Breda

Fight cancer ambassadeur en internist-oncoloog Hans Westgeest schrijft een column voor LoveLife.nl, waarin hij een inkijkje geeft in zijn dagelijks leven als arts in het Amphia ziekenhuis in Breda. Lees mee met interessante patiëntenverhalen en bijzondere anekdotes (NB. de patiënten hebben hiervoor toestemming gegeven).

”Ren voor je leven”

Hij was al langer aan het tobben met problemen waarvoor hij gesprekken voerde met onze maatschappelijk werker. Mid-veertig, chemotherapie, uitgezaaide kanker. De winter liep op z’n einde, net als zijn chemokuren. Ik vroeg aan hem: “Loop je weleens hard?”.

Hij kijkt me in verwarring aan.

“Nee joh, echt niet.”

Ik begin te vertellen. Dat het een unieke kans is. Samen met anderen lopen. De teamspirit. Professionele begeleiding en een aangepast trainingsschema. Het is geen wedstrijd en de tijd wordt niet bijgehouden. Geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. Een afsluitende run door de stad Breda.

Hij denkt na. En binnen twee minuten is er iets blijvends veranderd in zijn hoofd. Ik zie het gebeuren. En na alle tegenslagen in zijn leven is het zaadje geplant. Hij was al positief ingesteld, maar achteraf weet ik: dit was de definitieve omslag. Ik kan dit wél, zie ik hem denken. En even later: Ik moet en zal dit kunnen!

Regelmatig hoor ik van hem hoe het verloopt: Het kopen van nieuwe loopschoenen. De vorderingen in de eerste weken. De eerste kilometers aan één stuk. De lol die hij heeft mijn zijn mede-lopers. De terugval die soms volgt na een piek. Maar het zaadje groeit uit tot iets moois. Hij loopt al snel de vijf kilometer.

De krant interviewt hem. Hij vertelt dat de kanker een ander mens van hem heeft gemaakt, en hij kan daar zelfs dankbaar om zijn. Een ongewenst avontuur, met een geduchte tegenstander.

De dag van de eerste Lovelife Run is het benauwd warm. Maar hij rent de wedstrijd  van zijn leven. Die dag finishen tientallen patiënten samen met hun naasten en zorgverleners voor het eerst een vijf kilometer.  En er wordt ruim een ton opgehaald voor onderzoek naar kanker.

Onze maatschappelijk werker vertrouwde me na afloop toe: “Die run, daar kan ik met geen tien gesprekken tegenop”.

Benieuwd naar de andere patiëntenverhalen van Hans Westgeest?

Klik dan hier

Last modified: 13 april 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *