Mieren kunnen na 30 minuten training het onderscheid maken tussen gezonde cellen en kankercellen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift ‘iScience’. Ze zijn daarmee sneller dan honden, die minstens een half jaar training nodig hebben.
Kankercellen hebben een stofwisseling, die vluchtige organische stoffen (VOS) produceren. Die stoffen kunnen gedetecteerd worden door dieren met een geavanceerd reukapparaat. Honden zijn zo’n soort. “Ze zijn efficiënt, maar ze leren langzaam. Er is een intensief trainingsprogramma nodig voordat ze kankercellen kunnen onderscheiden”, klinkt het bij Franse onderzoekers.
Daarom besloot het team om mieren te trainen. De wetenschappers plaatsen borstkankercellen in een petrischaaltje, samen met gezonde cellen. Bij de kwaadaardige cellen voegden ze een suikeroplossing toe. Op die manier associëren de insecten de kankercellen met een zoete lekkernij, en zijn ze sneller geneigd om ernaartoe te gaan. Na het experiment enkele keren te herhalen, konden de mieren de kankercellen herkennen zonder dat er zelfs een suikeroplossing aan was toegevoegd. Na nog wat extra training konden de insecten zelfs het onderscheid maken tussen verschillende kankersoorten.
“We laten zien dat individuele mieren slechts een paar trainingsproeven nodig hebben om de geur van menselijke kankercellen te leren, te onthouden en betrouwbaar te detecteren”, klinkt het. “Onze aanpak kan mogelijk worden aangepast aan een reeks andere complexe geurdetectietaken. Denk maar aan de detectie van verdovende middelen, explosieven, bedorven voedsel of andere ziekten zoals malaria.”
De techniek gaat nu verder worden uitgetest op basis van klinische proeven op mensen. Als dat goed verloopt, kan de praktijk ook op grote schaal worden toegepast.
Bron: HLN