Pasen vinden wij altijd een heerlijk moment van het jaar. Lammetjes vullen de groene weiden, de narcissen tonen hun gele trompetten, het witte goud (asperges) kan worden geoogst en kinderen zoeken met veel plezier buiten naar verstopte paaseitjes. Een perfecte gelegenheid om te genieten van een vrolijke brunch. Wij hebben vier smakelijke recepten op een rijtje gezet.
Mini quiches met asperges (6 stuks)
Deze mini quiches zijn vegetarisch en met asperges en geitenkaas een heerlijke verrassing op tafel. Wat heb je nodig:
- 12 groene asperge tips
- 3 grote eieren
- 100 ml room
- Snuf tijm, peper en zout
- 6 vellen bladerdeeg
- 50 gr fijngesneden prei
- 75 gr geitenkaas
- 2 eetlepels paneermeel
- Een (ingevette of siliconen) muffin bakvorm
Verwarm de oven op 200 graden en laat de velletjes deeg ontdooien. Klop ondertussen de eieren los in een kom samen met de room en een snuf peper, zout en tijm. Voeg na een kleine minuut ook de prei toe. Duw de velletjes deeg vervolgens in de muffin bakvorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi deze met een beetje paneermeel. Snijd de groene aspergetips in tweeën of drieën en verdeel de onderste stukken van de stelen in de bladerdeeg vormpjes. Giet vervolgens de helft van het eimengsel er in. Kruimel de helft van de geitenkaas eroverheen en vul vervolgens de muffin met de rest van het eimengsel en geitenkaas. Steek als laatste de bovenste stukjes van de asperges in het mengsel zodat ze er iets bovenuit steken. Bak de mini quiches 20 tot 25 minuten gaar in de oven.
Aspergesoep met zalm (6 porties)
Asperges worden vaak gelinkt aan Pasen, omdat dat rond dezelfde tijd als de oogst is. Asperges worden vaak met ei en ham gegeten, of met zalm. Net als in ons gerecht. Welke ingrediënten heb je nodig om deze warme soep klaar te maken?
- 700 gr asperges
- 2 blokjes kippenbouillon
- 200 ml room
- 80 gr bloem of maizena
- 70 gr boter
- 150 gr gerookte zalm
- 2 fijngesneden sjalotjes
- Vers gesneden bieslook
- Handje croutons
- Verse peterselie om te garneren
Snijd de asperges in stukken en kook ze vijf minuten lang in ongeveer 1,5 liter water. Laat ze daarna nog 10 minuten nagaren in hetzelfde water. Smelt de boter in een soeppan en fruit de sjalotjes. Voeg dan de bloem toe en roer met een garde tot een roux en laat deze vijf minuten zachtjes bakken en garen. Giet vervolgens de asperges af en vang al het kookvocht op. Los de bouillonblokjes op in het kookvocht van de asperges en giet dit beetje bij beetje bij de roux. Blijf met een garde roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Als alle bouillon is toegevoegd, roer je de kookroom er doorheen en voeg je de gekookte asperges toe. Proef of de soep goed op smaak is en voeg eventueel een snufje peper en/of zout toe. Voeg dan de zalm gedeeltelijk in reepjes toe aan de soep. Schep de soep in borden en garneer met zalm, croutons wat fijngehakte bieslook.
Paassalade met kip en geitenkaas (2 grote porties)
Een frisse salade met zomers fruit, namelijk met mango. Een goede match met kip.
- 175 gr mango, gesneden
- 1 avocado, gesneden
- 100 gr veldsla
- 250 gr kipfilet
- Handje ongezouten pistachenootjes
- 75 gr zachte geitenkaas
- 6 radijsjes
- 125 gr gele cherrytomaatjes, gesneden
- Snuf zout
- Snuf peper
- 1 eetlepel honing
- scheutje olijfolie
- 50 ml sinaasappelsap
Snijd de kip in kleine blokjes. Kruid deze met een snufje tijm, peper en zout en bak ze in ongeveer acht minuten gaar in een pan met olie. Snijd de mango, avocado, radijsjes en tomaatjes in kleine stukjes. Maak vervolgens de dressing door de honing, olijfolie en sinaasappelsap door elkaar te mengen. Voeg zout en peper naar smaak toe. Verdeel de sla over een grote kom en verdeel de groenten, kip en mango eroverheen. Giet daarna de dressing erover en kruimel de geitenkaas en wat pistache nootjes boven de sla. Serveer de paassalade lauwwarm of koud.
Paastiramisu (4 stuks)
Dit recept is met advocaat, dus niet geschikt voor kinderen. Mocht je deze toch voor kinderen willen maken, kun je de advocaat (en koffie) achterwegen laten.
- 250 gr mascarpone
- 100 ml advocaat
- 250 ml slagroom
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 kopjes espresso (afgekoeld)
- 18 lange vingers
- 2 chocolade eitjes
- 4 glazen
Klop met een mixer de mascarpone, slagroom, vanillesuiker en 75 ml advocaat tot een romig geheel. Verdeel 1/3 van het mengsel over de bodem van de glaasjes. Schenk de koude espresso in een diep bord. Breek 16 lange vingers in tweeën en doop deze één voor één een paar seconden in de koffie. Verdeel een paar van deze lange vingers over het romige mengsel in de glaasjes. Druppel vervolgens een klein beetje van de overige advocaat eroverheen en maak weer een nieuwe laag met het roommengsel. Gevolgd met de overige ingedoopte lange vingers en een beetje advocaat. Eindig met nog een laag van het roommengsel en besprenkel weer met advocaat. Breek de twee overgebleven lange vingers in tweeën en steek deze bovenin het mengsel. Sla de chocolade paaseitjes in stukjes en kruimel deze eroverheen.
Fijn Pasen!
Bron: Leukerecepten.nl