Valentijnsdag, de dag van de liefde. Een dag waar rode rozen en chocolade door vele handen gaan. De één vindt het een commerciële dag en laat zich niet vangen door zoetsappige slogans. Maar de ander vindt het juist een geschikt moment om net even wat extra liefde te tonen. Wij helpen daar graag een handje bij en hebben dan ook een heerlijk 3-gangenmenu voor je samengesteld. Gezond, relatief makkelijk én zeer smaakvol.
Voorgerecht
We beginnen met een gezond warm soepje met paprika en courgette. Deze soep kleurt rood en laat dat nou net de kleur van de liefde zijn. De benodigde ingrediënten:
- 2 papika’s
- 4 tomaten
- 1 courgette
- 500 ml groentenbouillon
- 1 ui
- 1 theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel rozemarijn
- Peper en zout
- 125 ml (light) crème fraîche
- Verse peterselie voor garnering
- 1 eetlepel olijfolie
Verwijder de steel en zaadjes van de paprika’s en snijd deze in smalle repen. Snijd ook de courgette, ui en tomaat in stukjes. Verhit de olijfolie in een pan en bak de ui in de olijfolie. Wanneer de ui glazig ziet, kun je de paprika toevoegen en drie minuten meebakken. Voeg daarna de courgette toe en twee minuten later de tomaten. Bestrooi met paprikapoeder en rozemarijn. Voeg de bouillon toe en laat de groenten 15 minuten zachtjes pruttelen. Mix de soep daarna met de staafmixer fijn en voeg eventueel nog een snufje peper en zout toe. Schep de soep in kommen en serveer met een lepel crème fraîche en wat fijngehakte peterselie.
Hoofdgerecht
Een chicken pot pie met erwtjes en wortels onder een liefdevol dakje van bladerdeeg. Klinkt veelbelovend toch? Dachten wij ook! Je hebt nodig:
- 2 ovenschalen van ca. 12cm
- 4 plakken bladerdeeg
- 175 gram kip
- 125 gram champignons, in plakjes gesneden
- 20 gram bloem + een beetje om te bestrooien
- 15 gram boter
- 125 ml kippenbouillon
- 2 eetlepels crème fraîche
- 1 kleine ui
- Pot erwtjes en worteltjes a 350 gram
- Snufje gedroogde tijm
- Boter of olie om te bakken
- ½ ei
Verwarm de oven op 200 graden. Laat de vellen bladerdeeg ontdooien en snijd ondertussen de kip in blokjes. Bak deze in een klein beetje olie of boter. Voeg na een paar minuten de champignons toe en bak vijf minuten mee. Smelt in een ander klein pannetje de 15 gram boter en roer daarna de bloem erdoorheen. Laat dit twee minuten zachtjes bakken. Voeg daarna beetje bij beetje de bouillon toe en roer dit met een garde tot een gladde saus. Laat de erwtjes en worteltjes uitlekken en voeg deze toe aan de kip en champignons. Breng dit op smaak met peper, zout en tijm. Giet de saus erbij en roer ook de crème fraîche erdoorheen. Neem de twee ovenschaaltjes en vet deze in (ook de randen). Bebloem een werkvlak en leg twee vellen bladerdeeg op elkaar. Rol ze uit met een deegroller zodat je een grote plak krijgt die qua formaat over de ovenschalen passen. Steek met een vormpje een figuur uit het deeg, of snijd zelf een hartje uit met een mes. Schep vervolgens het mengsel in de schaaltjes en span het deeg over de ovenschalen. Druk de randen goed vast aan de buitenzijde. Klop het ei los en bestrijk de bovenzijde hiermee. Zet de pot pie ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven totdat het bladerdeeg mooi bruin en krokant is.
Dessert
Het romantische etentje is niet compleet zonder een zoet dessert. Deze gezonde cheesecake is een welkome traktatie na het harde werk in de keuken. De benodigde ingrediënten:
- 400 gram roomkaas light
- 200 gram Griekse yoghurt
- 1 theelepel vanille aroma
- 3 eieren
- ½ eetlepel maïzena
- 3 eetlepels ahornsiroop
- 75 gram frambozen
Ingrediënten voor de bodem:
- 100 gram havermout
- Snufje kaneel
- 3 eetlepels kokosolie (gesmolten)
- 3 dadels
Verwarm de heteluchtoven op 140 graden. Doe de ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine en mix fijn. Bekleed in de tussentijd de bodem van de bakvorm met bakpapier. Verdeel het mengsel voor de bodem in de bakvorm en druk stevig aan. Zet het daarna in de koelkast. Mix de roomkaas met de Griekse yoghurt, vanille en ahornsiroop door elkaar met een mixer. Voeg één voor één de eieren toe en mix deze erdoorheen. Voeg op het laatst nog de maïzena toe en giet het mengsel vervolgens over de bodem. Bewaar een paar mooie frambozen en pureer de rest tot een saus. Schep een kleine hoeveelheid van deze frambozensaus in hoopjes over de cheesecake en trek met een prikker of mes strepen door deze hoopjes zodat het er sierlijk uit ziet. Bak de cheesecake in ongeveer 60 tot 70 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Wanneer de cheesecake klaar is, kun je hem buiten de koelkast laten afkoelen. Als de cheesecake afgekoeld is, kun je de rest van de frambozensaus over de gezonde cheesecake verdelen samen met de achtergehouden framboosjes.
Voilà! Jouw 3-gangendiner is klaar. Met liefde gemaakt, en dat proef je 😉
Bron: Leukerecepten.nl
Wow was the very best. My husband hates marshmallow casserole sweet potatoes. This was so good it was the hit of our thanksgiving meal. Thank you! Rebecca Damon Ot
Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon every day.