Voorkom je corona-winterdip

Lifestyle, Voel je fit

Inmiddels heeft 60 procent van de Nederlanders in toenemende mate last van mentale klachten door de coronapandemie. Stress, slaapproblemen, eenzaamheid en somberheid zijn de meest voorkomende klachten die vooral jongeren ervaren. Maar de term ‘winterdip’ gebruiken wij Nederlanders al vele jaren. Doordat de dagen korter en donkerder worden, en het weer ook vaak niet meezit, kunnen we ons wat minder lekker in ons vel voelen. Maar, gelukkig zijn er dingen die we kunnen doen om deze mentale klachten te verminderen of zelfs te voorkomen.
Gezondheidsnet geeft zes tips.

freestocks.org via Pexels.

1. Ga naar buiten
Haal diep adem en voel de verse lucht zich in de longen verzamelen. Een heerlijk gevoel, al zeggen we het zelf. De buitenlucht is ontzettend goed voor ons als mens. De frisse lucht en het daglicht zorgen ervoor dat je je wat kalmer en vrolijker voelt. Een klein ommetje kan daarom al wonderen doen. Lekker in het zonnetje, of met wat bewolking. Voor de benodigde vitamine-D maakt het niet uit, die haal je ook uit het daglicht bij bewolking. Door deze vitamine voel je je energieker en fitter en bouw je ook nog eens je weerstand op. Niet iets onbelangrijks tijdens deze wintermaanden. En alsof dat nog niet genoeg voordelen zijn: daglicht stimuleert ook de aanmaak van onze gelukshormonen. Happy!

2. Blijf sporten (ook al zijn de sportscholen dicht)
Uiteraard maken de coronamaatregelen het niet makkelijk om ons aan onze sportroutine te houden. Maar, er zijn nog veel meer manieren om dagelijks in beweging te blijven. Zo zijn er bijvoorbeeld vele applicaties met work-outs, maar er zijn ook vele sportscholen die een online aanbod creëren waardoor je alsnog thuis aan de slag kan. Om de routine er in te houden, is het slim om zo’n sportsessie op vaste momenten van de week te doen. Een kanttekening die wij hierbij moeten maken: het is niet erg als je de motivatie even verloren bent. Het zijn gekke tijden en daar moeten wij ons allemaal op aanpassen. Wees dus niet te streng voor jezelf en pak het in je eigen tempo op.

3. Lichttherapie
Niet iedereen zal deze tip even praktisch vinden aangezien je er een speciale lamp voor moet aanschaffen. Toch is het de moeite waard deze tip te melden. Voor wie lichttherapie nog niet kent: lichttherapie is een therapie waarbij een speciale lamp zonlicht nabootst op je lichaam. Hiermee kun je een dip verminderen of voorkomen (kijkende naar de Vitamine-D waar dag- en zonlicht voor zorgt). Deze therapie wordt vooral ingezet voor specifieke medische klachten, maar als je gevoelig bent voor een winterdip is dit zeker een aanrader.

4. Slaap voldoende
Als het goed is, hoeven we dit niet te vertellen. Maar een goede nachtrust is heel belangrijk voor je gezondheid. Sterker nog, het is een eerste levensbehoefte. Slaapexpert Floris Wouterson geeft aan dat slecht slapen gepaard gaat met het stresshormoon cortisol. Wanneer jij je gestresst voelt, maak je meer van dit hormoon aan. Dit heeft invloed op de kwaliteit van jouw nachtrust. Ook suikers, snelle koolhydraten of teveel nieuws op je innemen sporen deze aanmaak aan. Maar naast de kwaliteit van de nachtrust telt het aantal uur natuurlijk ook mee. Een goede balans is nodig.

cottonbro via Pexels.

5. Zorg voor ontspanning
Als we toch een voordeel mogen noemen, is dat we nu meer tijd hebben om het huis gezellig te maken. Of misschien is het de hoogste tijd om de bezem weer eens door het huis te halen en op te ruimen. Een opgeruimd huis zorgt namelijk ook voor rust in je hoofd. En met die rust kun je jouw oude hobby weer oppakken. Bijvoorbeeld puzzelen, lezen, yoga of schilderen. Er is genoeg te bedenken. Heb je wat tips nodig? Bekijk dan dit artikel.

6. Blijf in contact
And last but not least: blijf in contact. Videobellen met je vrienden, een kort (en op afstand) bezoekje aan het thuisfront of een wandelingetje door het park met je collega. Houd deze sociale contactmomenten erin. Wij zijn gezelschapsdieren en zonder die momenten komt een ‘winterdepressie’ zeker snel om de hoek kijken.

Bronnen: Gezondheidsnet & EenVandaag

Last modified: 1 februari 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *