Als er iemand met liefde en passie kookt, is dat Simone Coppens wel.
“Als klein meisje kookte ik al in mijn eigen keukentje. Ik bakte eitjes en pannenkoeken met een waxinelichtje. Uren nam ik de tijd en ik deelde alles uit aan mijn ouders en hun visite.” Koken en lekker eten stroomt door haar bloed, iets wat van generatie op generatie is doorgegeven. “Ik heb leren koken van mijn oma en moeder. We praten aan tafel, in de keuken en eigenlijk vrijwel overal alleen maar over eten.” Het is dan ook niet verwonderlijk dat eten haar zoveel plezier en voldoening geeft en dat zij dit graag deelt met haar vrienden en familie.
Speciaal voor LoveLife.nl deelt zij twee van haar favoriete eenpansgerecht. “Het ultieme aan dit gerecht is dat het lekker sauzig is en ook nog eens uit één pan komt, ideaal!”
Shakshuka
Dit recept is voor twee personen.
Voorbereiding: 15 minuten. Bereiding: 30 minuten.
Ingrediënten
4 eetlepels olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 paprika’s in reepjes, kleur naar keuze
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel paprikapoeder
1 blikje gepelde tomaten (400 g)
2 theelepel tijm
2 theelepel rietsuiker
15 g bladpeterselie, fijngehakt
4 eieren
Wat cayennepeper, naar smaak
Bereidingswijze
- Verhit de olie in een ruime koekenpan en fruit hierin de ui 5 minuten tot de ui licht doorzichtig is.
- Voeg daarna de knoflook toe en bak deze 2 minuten mee.
- Roer de reepjes paprika door de pan en bak 5 minuten, voeg de komijnzaadjes en paprikapoeder toe en bak een paar minuten mee.
- Doe het blik gepelde tomaten bij de paprika en laat de saus 10 minuten pruttelen met een deksel op de pan. Probeer daarna met de achterkant van een pollepel de tomaten te pletten.
- Verdeel de tijmblaadjes en suiker over de pan en roer alles goed door.
- Roer de helft van de kruiden erdoor en maak vier kuiltjes in de saus. Breek de eieren boven deze kuiltjes en gaar ze 5 minuten in de saus met een deksel op de pan.
- Bestrooi met een beetje cayennepeper en met de rest van de kruiden.
- Serveer met plat brood of pita broodjes!
Spitskool met kurkuma, kokos en kikkererwten
Dit recept is voor vier personen.
Voorbereiding: 15 minuten. Bereiding: 30 minuten.
Ingrediënten
¼ spitskool in vier parten
2 sjalotten gesnipperd
1 stuk gember zo groot als je duim, geraspt
2 teentjes knoflook fijngesneden
1 groen pepertje fijngesneden
3 eetlepels olijfolie
2 blikken kikkererwten
1 blik kokosmelk
1 theelepel mosterdzaadjes
1 theelepel kurkuma
1 theelepel komijn gemalen
250 ml groentebouillon
Wat zout en peper
Extra’s: Witte rijst, koriander en limoen partjes
Bereidingswijze
- Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan en leg de spitskool parten hier in met het snijvlak naar de bodem. Laat ze lichtelijk aanbranden in ongeveer 5 minuten. Haal ze daarna uit de pan en leg ze op een los bord.
- Schud het blik kokosmelk goed door elkaar en spoel de kikkererwten af onder de kraan.
- Veeg de gebruikte hapjespan schoon en voeg de laatst eetlepel olijfolie toe aan de pan op medium hoog vuur.
- Voeg de sjalotten, gember, knoflook en het pepertje toe aan de pan en bak tot het lekker begint te ruiken.
- Voeg nu de mosterdzaadjes, de gemalen komijn en kurkuma toe en roer tot je de mosterdzaadjes hoort knisperen.
- Voeg nu de kokosmelk, kikkererwten en het groentebouillon toe en roer het goed door.
- Plaats nu de spitskool terug in de pan met een tang of een grote lepel.
- Breng het voorzichtig aan de kook en laat zachtjes koken voor 15-20 minuten.
- Voeg naar smaak zout en peper toe
- Serveer de kool met witte rijst, koriander en limoen partjes