Helemaal klaar met de standaard winterkost zoals boerenkool- of andijviestamppot? Wij hebben de lekkerste en (voor ons) meest verrassende stamppotten op een rijtje gezet. Voor ieder seizoen eentje.
Raapstelen stamppot
Het hoofdingrediënt voor deze voorjaarsstamppot is – je raadt het al – raapstelen. Een groente welke valt onder de noemer ‘vergeten groenten’. Zonde, want deze smaakmaker is makkelijk om mee te koken én gezond.
Welke ingrediënten zijn er nodig? (twee personen)
- 200 gr raapstelen
- 600 gr kruimige aardappels
- 60 gr gedroogde tomaatjes
- 125 gr belegen kaas (met walnoten)
- Scheutje melk
- Klontje boter
Kook de aardappels gaar in ca. 15 minuten. Snijd het onderste stukje van de raapstelen af en snijd de stelen in stukken van ca. 3 cm. Giet de aardappels af en doe terug in de pan. Stamp met een stamper fijn. Voeg een klontje boter en scheutje melk toe en meng door elkaar. Voeg dan de raapstelen toe en schep deze er met een houten lepel doorheen.
Laat de stamppot een paar minuten op laag vuur doorwarmen zodat de raapstelen iets kunnen slinken. Snijd de gedroogde tomaatjes in stukjes en de kaas in blokjes en schep dit als laatste door de stamppot zodat deze een beetje kunnen smelten.
En klaar is kees! Je kunt er naar eigen wens nog (vegetarische) worst, spek of vis bij serveren.
Preistamppot met zalm
Vaak hebben we een (vegetarische) worst of wat spek bij onze stamppot, maar deze variant is net wat lichter. Met de zalm wordt dit ook een echt zomerse stamppot.
Ingrediëntenlijst (twee personen)
- 400 gr prei in ringetjes
- 500 gr aardappels (kruimig)
- 1 Scheut warme melk
- 2 klontjes boter
- 3 eetlepels creme fraîche
- snuf peper en zout
- 2 zalmfilets
- Paar takjes verse dille
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel citroenrasp
- 2 eetlepels olijfolie
Verwarm de oven op 200 graden. Hak de dille fijn. Meng met de olie, mosterd, citroenrasp, snuf peper en zout. Leg de zalm in een ingevette ovenschaal. Besmeer de zalm met het mosterd-dille mengsel. En laat dit in de koelkast even intrekken.
Kook de aardappels intussen gaar. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de prei een paar minuutjes tot deze begint te slinken. Zet ook ondertussen de zalm in de oven en bak ca. 10 minuten. Hij mag nog iets rosé zijn van binnen. Giet de aardappels af en stamp fijn. Voeg een scheut warme melk, een klontje boter, creme fraîche toe en meng tot een smeuïge puree. Breng de aardappelpuree op smaak met peper en zout. Schep de gebakken prei door de puree. Serveer de preistamppot met de zalm uit de oven.
Pompoenstamppot met rucola
Ruik de herfst door je keuken! Deze volle pompoenstamppot wordt afgemaakt met salie en geitenkaas.
Wat halen we hiervoor in huis? (vier personen)
- 500 gr aardappels
- 700 gr pompoen
- 1 blokje boter
- 150 ml melk
- 1 theelepel gedroogde salie
- 1 appel
- 125 gr geitenkaas
- 70 gr walnoten
- 50 gr rucola
Schil indien nodig de aardappelen en snijd er grove blokjes van. Schil ook de pompoen en snijd blokjes net zo groot als de aardappel. Voeg beide in een pan en voeg water toe totdat alles onder water staat. Kook ongeveer 12 minuten tot de pompoen en aardappel gaar is. Hak in de tussentijd de walnoten fijn en snijd de (geschilde) appel in blokjes. Giet het water af en laat nog even dampen met de deksel op de pan. Voeg dan als eerst de melk beetje bij beetje toe en begin met prakken tot het een grove stamppot wordt.
Voeg dan ook een klontje boter, de salie en de helft van de geitenkaas toe. Meng dit goed door elkaar tot dit lekker gesmolten is. Voeg als laatste de helft van de walnoten, de stukjes appel en rucola toe en meng nog een keer goed. Serveer de stamppot met de overgebleven geitenkaas, rucola en walnoten er bovenop.
Rode bietenstamppot met appel en geitenkaas
Gebakken appelschijfjes met kaneel en walnoten. Klinkt dat niet heerlijk winters? Een goede afwisseling voor de boerenkoolstamppot.
Wat hebben we nodig? (twee personen)
- 600 gr aardappelen (kruimig en geschild)
- 50 gr boter om te bakken
- 1 appel
- Snuf kaneel
- 100 ml warme melk
- 500 gr rode bieten (gekookt)
- Peper en zout
- 125 gr geitenkaas
- Handje walnoten
Breng een pan water aan de kook en kook de aardappels in ca. 15 tot 20 minuten gaar. Snijd de rode bieten in blokjes. Haal het klokhuis uit de appel en snijd in plakjes. Bestrooi met een beetje kaneel en bak in een pan met een klein beetje boter 10 minuutjes.
Giet de aardappels af en doe terug in de pan. Voeg de melk en boter toe en pureer met een stamper tot een smeuïge aardappelpuree. Breng op smaak met een beetje peper en zout. Voeg de helft van de geitenkaas toe en roer het door de puree. Schep ook de rode bieten er door. Serveer de bietenstamppot met de gebakken appel, de overgebleven geitenkaas, walnoten en eventueel een beetje peterselie.
Bron: Leuke Recepten. Voor nog meer heerlijke stamppot recepten neem je een kijkje op hun website.