Fighters in the spotlight: Yvonne Ruiterman

Sinds 2016 is zij betrokken bij de strijd tegen kanker. Samen met Saskia Bodde – een vriendin die toen ter tijd ook al betrokken was bij Fight cancer – organiseerde Yvonne een sportevenement op haar eigen voetbalvereniging SV Den Hoorn.

“Saskia vroeg of ik zin had om een dag te organiseren voor Fight cancer om zo geld op te halen voor kankeronderzoek en preventie. Ik zei direct ‘ja’ en zag het als een mooie uitdaging.”

EEN GROTE DERBY
“Alle spelers van onze club, jong én oud, gingen voetballen tegen andere teams van VV Schipluiden”. Yvonne omschrijft het als één grote derby. En zoals gehoopt werd het een ontzettend geslaagde dag. “Die dag hebben we met elkaar wel €40.000 opgehaald voor Fight cancer. Een schitterend resultaat en het was ongelofelijk mooi om dit te organiseren”. Omdat Yvonne er zo van genoot om zo’n evenement te organiseren besloot ze vaker dit soort acties op te zetten. Ze had – zoals ze het zelf zegt – de smaak te pakken.

“In 2016 heb ik ook meegedaan aan Swim to Fight Cancer in Delft, omdat ik die uitdaging ook graag aan wilde gaan. De saamhorigheid was enorm en dat maakte het ook zo speciaal: om het met elkaar te doen”. Naast haar eigen prestatie om de 2 kilometer uit te zwemmen, heeft zij ook nog eens €6120 kunnen doneren middels haar deelname.

HET MOOISTE WAT ER IS
Yvonne is al jaren een fervent vrijwilliger. Al 29 jaar is zij actief bij haar voetbalvereniging. Waarvan 17 jaar in de sponsorcommissie. En op de vraag wat dit vrijwilligerswerk zo speciaal maakt, reageert ze dan ook met een tevreden blik. “Ik vind het leuk om te doen en ik voel mij er erg goed bij. Je bent ook eigenlijk niets verplicht, je kan meestal je tijd zelf invullen”. En of het nou een feestje, voetbaltoernooi, fietstocht naar een uitwedstrijd, ouderendag of een bardienst is, Yvonne vindt het het mooiste wat er is.

Sinds augustus 2018 is zij ook vrijwilliger bij het Ronald McDonald in het Reinier de Graaf ziekenhuis te Delft. “Het ziekenhuis heeft geen echt huis, maar wel een huiskamer voor de ouders en een lounge met speelruimte voor de kinderen. Het geeft altijd een dankbaar en goed gevoel als ik weer naar huis ga, omdat je zoveel voor de ouders en hun kinderen kan betekenen tijdens hun verblijf in het ziekenhuis”.

Ik ben dan ook enorm trots op wat we met elkaar kunnen bereiken.

IK BEN PERSOONLIJK VERANDERD
Het vrijwilligerswerk heeft niet enkel geresulteerd in een goede bezigheid. Ze merkt het ook in haar persoonlijkheid. “Uiteindelijk ben ik persoonlijk veranderd door het vrijwilligerswerk. Ik ben altijd al een persoon geweest die houdt van aanpakken, zodat het gewoon geregeld is. Bij sommige mensen zet ik er dan wel eens wat meer druk op, wat niet iedereen fijn vindt. Maar zonder een beetje gezonde druk behaal je geen resultaat. En het woord ‘nee’ komt niet vaak voor in mijn woordenboek”.

Na het overlijden van haar vader in 2012 aan de gevolgen van alvleesklierkanker, besloot Yvonne vanuit haar vaders naam hoofdsponsor te worden bij SV Den Hoorn. “Het sportcomplex kleurt al aardig blauw en wit van de Fight cancer uitingen”, zegt Yvonne grappend. Ook spelen er elf voetbalteams met het Fight cancer logo op hun shirt.

“Je merkt dat iedereen zich wil inzetten voor dit mooie doel. Met de vele acties vanaf 2007 hebben we al €167.954 opgehaald! Ik ben dan ook enorm trots op wat we met elkaar kunnen bereiken. En mijn vader had het ook vast super gevonden.”

Ben je geïnspireerd en wil je zelf een fighter worden? Kom ook in actie en meld je aan via de website van Fight cancer.

Last modified: 25 februari 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *