Ranomi Kromowidjojo: Olympische boekentip!

De BN'r Meent

“Fit, Rijk & Slim” van Timothy Ferris is uitgebracht in oktober 2017. Ranomi Kromowidjojo vertelt over haar interesse in lezen en dit boek.

“Ik heb dit boek gekregen van Barbara Barend na een leuk interview. Zij weet dat ik van lezen houd, en Ferry meende dat ik boeken met adviezen en tips (zelfhulpboeken) erg interessant zal vinden. Hier heeft hij dan ook gelijk in gehad. Daarnaast spreekt het boek mij vooral aan doordat het allerlei losse interviews zijn.”

Timothy Ferris heeft al vele podcasts op zijn naam staan. Podcasts met topatleten, wetenschappers, succesvolle acteurs en ondernemers. De tips en informatie die zij gaven over hoe zij zo succesvol zijn geworden, heeft hij gebundeld tot één boeiend boek. Onderverdeeld in drie delen: Fit, Rijk en Slim. Boeiend is dit boek zeker, want met 670 bladzijden is het één bom aan informatie. Maar, doordat het allemaal losse en korte verhalen zijn, kun je letterlijk het boek ergens openslaan en beginnen met lezen.
Bij de meeste boeken is het logisch om bij bladzijde 1 te starten, maar bij dit boek is dat geen pre. Het is wel erg Amerikaans“, vertelt Ranomi. “Zo worden er bijvoorbeeld vele apparaten en supplementen aangeprijsd. In Nederlandse boeken zou je dat minder snel zien.”

“Toen ik op de basisschool zat, ben ik zelfs begonnen met het schrijven van een eigen boek, ha ha.

– Ranomi Kromowidjojo

“Ik heb lezen altijd leuk gevonden. Lezen én schrijven. Toen ik op de basisschool zat, ben ik zelfs begonnen met het schrijven van een eigen boek, ha ha.” Ranomi leest allerlei soorten boeken, maar eigenlijk weinig sportboeken. Of biografieën. Ze vindt het juist heerlijk om tussen de wedstrijden door een thriller open te slaan. En dan met name de Scandinavische thrillers. De laatste jaren leest ze ook graag over persoonlijke ontwikkeling. “Ik merk dat ik erg geïnteresseerd ben in wat er gebeurt en waarom iets gebeurt. En ook waarom sommige mensen succesvoller zijn dan anderen. Op veel vragen kun je natuurlijk niet zomaar antwoord geven, maar je ziet wel dat het mede bepaald wordt door welke keuzes je maakt en hoe je er mee omgaat in het leven. Dat spreekt mij aan.”

Ranomi kan eigenlijk overal wel lezen. Op de bank, buiten op een terras of aan de badrand. Ze moet alleen niet te moe zijn. “Als ik na een zware dag ’s avonds in bed wil gaan lezen, heb ik echt moeite om wakker te blijven.” Het liefst leest ze dan ook op vakantie, want ze leest graag onafgebroken door. Of op trainingskampen, want tussen de trainingen door heeft ze best veel tijd om wat te lezen.

“Als ik nog een boek mag aanraden, is dat Synchroniciteit van Joseph Jaworski. Dat boek heeft echt mijn kijk op het leven voorgoed veranderd, positief veranderd ha ha. Het is wel een serieuzer boek.” Als tip voor een makkelijker boek, prijst ze The boy, the mol, the fox and the horse, van Charlie Mackesy aan.

Last modified: 31 augustus 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *